Günay'dan Turizmde 'butik İşletmecilik' Önerisiankara

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ``Türkiye`nin pansiyondan biraz daha ilerde ama kitlesel turizm işletmeciliğinden farklı butik işletmeciliğe dönmesi gerekiyor.

  Öyle olduğu zaman daha küçük yatırımlarla istihdamı artırmak da kolaylaşıyor`` dedi .

Günay , Hilton Otelde düzenlenen ``Sürdürülebilir Turizm : Türkiye ve dünya deneyimleri`` konferansının açılışında yaptığı konuşmada , turizm alanında dünyanın sayılı , önemli , başarılı ülkelerinden birisi haline gelen Türkiye`nin , bu yıl 31 milyon 500 bin civarında misafir ağırladığını söyledi . Türkiye`nin büyük ölçüde kitle turizmi yaptığını belirten Günay , bu tür turizmin başarılarının yanı sıra eksikliklerini de çok iyi değerlendirmek ve hedefleri ona göre belirlemek gerektiğini belirtti .

31 milyon turistin 10 milyondan fazlasının Antalya`da deniz kıyısına kitle turizmi için geldiğini dile getiren Günay , şöyle devam etti : ``Şu anda hala turistlerin büyük konaklama merkezlerinde konakladığı , birey olarak onları konuk edenlerin de çok fazla algılamadığı , kendilerinin de konuk edildiği yörede bireysel ilişkiler kurmakta zorlandığı bir turizm türü üzerinden gidiyoruz . Bunun doğayı tahrip edeceğini , tüketim artıkları yaratacağını , gelenlerin bulundukları coğrafyanın özelliklerini anlamakta zorlandığını hepimiz biliyoruz . Şimdi belki yeni bir alana doğru Türkiye`nin bir bakış açısı geliştirmesi gerekiyor . ``Geçen yıl Türkiye`nin denizlerde 300`den fazla mavi bayrağı olduğunu ve Avrupa`da ilk 3`e girdiğini söyleyen Günay , ``Bu , işi sürdürülebilir yapmak için , işin bir tarafı . Bir de toplumla turizm arasındaki bağı iyi kurmak gerekiyor`` diye konuştu .

Türkiye`nin pansiyondan biraz daha ilerde ama kitlesel turizm işletmeciliğinden farklı butik işletmeciliğe dönmesi gerektiğini kaydeden Günay , şunları söyledi : ``Öyle olduğu zaman daha küçük yatırımlarla istihdamı artırmak da kolaylaşıyor . Yabancı ziyaretçide 30 milyonu aşmış bir ülkeyiz . Bu yıl gelirde sanırım 25 milyar doların eşiğindeyiz ki yan bazı faktörleri eklediğimiz zaman 30 milyar dolarlık bir gelirdir . Azımsanmayacak bir büyüklük bu ama biz turizmi sadece bir ekonomik büyüklük kapısı olarak görmüyoruz , aynı zamanda bir sosyal gelişme aracı olarak da görüyoruz . Türkiye`nin yaşam kalitesini topyekun yukarı çekme ve bu kaliteyi dünyaya tanıtmanın da bir aracı olarak görüyoruz . Öyle yaptığımız zaman kitlesel turizmin yanı sıra zaman içinde belki onu geçecek biçimde , daha küçük işletmeler daha toplumun kılcal damarlarına ulaşmış bir turizm ilişkisi ve Türkiye coğrafyasından her kesiminden insanın dünya coğrafyasından her kesimden insanla tanışmasını , barışmasını sağlayacak olan bir yeni turizm yaklaşımı ve açılımı .

Nasıl son yıllarda çevreye duyarlılık belgesi almış bulunan işletmeleri özendirmek konusunda yeni politikalar arayışındaysak , bundan sonraki dönemde Türkiye`nin farklılıklarını , zenginliklerini ortaya çıkaracak küçük işletme modelini de destekleyecek yeni politikaları önemseyecek ve öne çıkarmaya çalışacağız . Bu yeni bir bakış açısıdır ve bunun sürdürülebilir turizm açısından çok önem taşıdığına inanıyorum . ``
Kaynak: AA