'gözdeki Küçük Noktalar Virüs Habercisi Olabilir'

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr.

  Azmiye Altınışık , son günlerde sıkça rastlanan ve halk arasında `kanlı göz` olarak adlandırılan adenoviral konjonktivit hastalığının bulaşıcı olabileceğini söyledi .


Hastalığın çok hızlı bulaşması sebebiyle ciddi iş gücü kaybına sebep olduğunu belirten Dr . Azmiye Altınışık , hastalığın yayılma hızını azaltabilmek için gerekli önlemlerin alınmasına azami özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı . Dr . Altınışık , “Bu virüs kişilerin solunum yollarındaki veya gözlerindeki salgılar ile temasta bulunulması halinde bulaşıcı olabilir . Virüs vücuda alındıktan 4-10 gün sonra enfeksiyon belirtileri başlar . Hastalığı boyunca da kişi aktif bulaştırıcıdır . Belirtilerin başlamasından bir hafta sonra gözün şeffaf tabakası olan korneada beyaz noktalar oluşabilir . Bu noktalar batma ve bulanık görmeye neden olurlar . Noktalar yüzeysel ise 2 haftada geçebilir , derinlere inerse iyileşme aylar hatta yıllar alabilir . ” dedi .


Hastalığın belirtilerinin , `kızarıklık , batma , yanma , sulanma , kaşıntı , çapaklanma` gibi şikayetler olduğunu söyleyen Dr . Altınışık , bu hastalıktan korunmak için basit sağlık kurallarına uymanın yeterli olacağını vurguladı . Altınışık , yapılması gerekenleri şöyle sıraladı : " Eller sık yıkanmalı , başımızı hapşırırken kolumuza doğru eğmeli , yaşadığımız odayı sık sık havalandırmalı , çok kalabalık ve havasız ortamlarda gereksiz yere uzun süre kalmamalı , enfekte kişilerin eşyaları kullanılmamalı , hasta olan kişiler evde ve iş yerinde mümkün olduğunca kendilerini izole etmeli , gözyaşını sildiği mendili her seferinde değiştirmeli , tedavi göz hekimi kontrolünde olmalı ve kontroller ihmal edilmemeli . "