Des Genel Başkanı Avcı: 'eğitim Sistemi Deneme Tahtası Olmaktan Kurtarılmalıdır'

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, eğitim sisteminin deneme tahtası olmaktan kurtarılması gerektiğini kaydetti.

  Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avcı , milli eğitimde başlatılan yenilik ve reform çalışmalarının zorunlu olduğunu belirterek , " Eğitim sisteminden memnun olan kimseye rastlamadım . Herkes eğitimden şikayetçi . Bugüne kadar uygulana gelen eğitim politikaları göstermiştir ki , Türkiye`de eğitim sistemi başarısızdır ve sorunludur . Eğitimde devrimler ve yenilikler kaçınılmazdır ve yüzde yüz reforma ihtiyaç vardır . Eğitim sistemimizi deneme tahtası , öğrencileri de kobay olmaktan kurtaracak gerçekçi , köklü ve cesur adımlara devam edilmelidir " dedi . Türkiye`nin en önemli sorununun eğitim olduğunu ve bu sorun çözülmediği sürece hiçbir sorunun çözülemeyeceğini kaydeden Avcı , " Eğitime ayrılan pay her ne kadar en büyük bütçe olsa da daha da artırılmalıdır . Kamudaki en düşük ücretleri alan eğitim çalışanlarının maaşları da artırılmalıdır . Kayıt parası ve bağış polemiklerinden tutun öğretmen ve hizmetli açığına kadar birçok sorunun altında yatan neden de eğitim bütçesinin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır . Eğitimin amaç ve ruhu olan müfredat yenilenmelive öğretmenler yeni müfredata göre eğitilmelidir . Öğrencileri aynı zamanda hayata da hazırlayan , sınav ve testlerin baskısından kurtaran , özgüvenli ve girişimci bireyler yetiştirebilen yöntem , metot ve teknikleri içeren eğitim sistemine ihtiyacımız vardır " ifadelerini kullandı

Türk eğitim sisteminin öğrencileri pasif birer alıcı olarak gördüğünü belirten Avcı , sözlerini şöyle sürdürdü : " Oysa öğrencileri bilgiyi arayan , bilgi arama yollarını araştıran ve yeni şeyler öğrenen ve üreten bireyler haline getirmesi gerekir . Eğitim sisteminin öğrencileri kendini her ortamda yenileyebilen , aktif bilgi arayıcıları haline getirmesi gerekmektedir . Okullar çocuklara yalıtılmış bir çevre sunmak yerine onları hayata hazırlayan bir kurum olmalıdır . Kendi geleceğini belirleyebilen , gelişmiş ve çağdaş bir toplum olabilmenin birinci şartı okullarda demokratik iklimin egemen olmasıdır . Okullarımızı atanandeğil , seçilen idareciler yönetmelidir . Okul yönetiminde veli ve öğrencilerin yetki ve sorumlulukları artırılmalıdır . Bilgi toplumunun egemen olduğu büyük ve müreffeh Türkiye`nin en büyük sermayesi bilimsel , nitelikli , demokratik bir eğitim sisteminden geçmiş , değerlerine ve kültürüne sahip çıkan nesiller maharetiyle olacaktır . Kaldı ki zorunlu eğitimin kesintili ve kademeli olarak 12 yıla çıkarılması ülkemizin vazgeçilmezleri arasındadır . " Avcı , " Türkiye , eğitim sistemini , tarihi misyonu doğrultusunda küresel ve bölgesel stratejik hedefleriyle bütünleştirerek , Avrupa Birliği hedeflerinin de üstünde kurgulamalıdır . Yaygın ve kaliteli eğitim sağlandığı sürece Türkiye sosyal , ekonomik ve siyasi tüm sorunlarını çözecektir . Tüm çabamız iyi yetişmiş ve bu ülkeyi daha iyilere taşıyacak yeni nesiller oluşturmaktır " dedi .
Kaynak: İHA