AB Liderleri Bütçe Disiplini İçin Toplandı

Avrupa Birliği ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, bütçe disiplinini güçlendirecek yeni anlaşma metnini tartışmak üzere Brüksel'de düzenlenen Gayrı Resmi Avrupa Komisyonu Zirvesi'nde bir araya geldi.

Zirve öncesi kamera önüne geçen liderlerden Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan için planlanan 130 milyar Euro'luk kurtarma paketinin bankalarla borç eksiltme pazarlığının devam etmesi yüzünden bugün büyük ihtimalle onaylanmayacağını belirtti. Merkel, Yunanistan'ın borç idaresini kimin yöneteceği yönündeki soruya "Yapmamamız gereken tartışmalarda bulunduğumuza inanıyorum. Yunanistan'a yapılacak yardımlar, uygulanacak tasarruf tedbirleri ve reformların Yunanistan ve Avrupa ülkeleri tarafındantartışılmasıyla işe yarayabilir" şeklinde cevap verdi

Almanya Başbakanı Merkel'in kurtarma paketini denetlemek için Atina'ya bir AB komiseri gönderilmesi önerisi Yunanistan'da büyük tepki çekmişti

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ise, istihdamın önemini vurgulayarak "İki şey bekliyoruz: yeni disiplin önlemlerinin alındığı mali anlaşma ve Avrupa'daki istihdamın artışı. İkisi de birbiriyle bağlantılı ve birlikte başarılabilir konular. Dengeli bütçe de önemli fakat her şey istihdamın büyümesine bağlı. Bu iki konunun bir madalyonun iki yüzü olduğunu anlamamız çok önemli" dedi.

Yapılacak yeni anlaşmada bütçe disiplinini sağlayamayan ülkelerin yarı otomatik yaptırımlara tabi tutulması planlanıyor. Bu anlaşmaya katılmayacağını açıklayan İngiltere'nin Başbakanı David Cameron, "Avrupa'nın büyüme planları için çok ciddi olmamız gerekiyor. Tek Avrupa pazarı tamamlanmalı ve dünyanın en hızlı büyüyen kesimleriyle ticaret anlaşmaları imzalanmalı. Bilhassa küçük işyerleri için piyasalaştırmaya büyük çaba sarf etmeliyiz ki ihtiyacımız olan istihdamı ve büyümeyi sağlayabilsinler. Ben buhedeflerle çaba harcayacağım. Umarım büyük destek sağlarım" ifadelerini kullandı .