İsrail ve Filistinliler bugün bir araya geliyor

İsrailli ve Filistinli müzakereciler, bir yılın ardından ilk kez barış görüşmeleri için Ürdün'de bir araya gelmeye hazırlanıyor.

İsrail ve Filistinliler bugün bir araya geliyor
Taraflar başkent Amman'da başlayacak müzakerelerde doğrudan barış görüşmelerine başlamanın koşullarını belirlemeye çalışacak.


Toplantıya İsrail'i temsilen İzhak Molço, Filistin tarafından Saib Erekat ve uluslararası arabulucular heyeti katılacaklar.
BBC'nin Kudüs muhabiri Kevin Connoly İsrail'in ve Filistinlilerin görüşme öncesinde beklentileri artırmamaya yönelik özel çaba harcadıklarını söylüyor.
Müzakerelere katılacak uluslararası heyet içinde, Orta Doğu Dörtlüsü olarak bilinen Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Avrupa Birliği'nden temsilciler bulunuyor.
İsrail ile Filistinliler arasındaki görüşmeler, İsrail'in Batı Şeria'da yerleşim yeri inşa etme faaliyetlerine devam etmesi üzerine 2010 yılı sonlarında tıkanmıştı.
Connolly, Amman'da yapılacak müzakerelerde tarafların en başta gelen önceliğinin, doğrudan görüşmelerin başlamaması durumunda suçlanacak tarafın kendileri olmamasını sağlamak olduğunu söylüyor.
Filistinlilerin Baş Müzakerecisi Erekat, Ramallah'ta bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, Ürdünlülerin çabalarının bölgedeki durumun daha da kötüye gitmesini engellemeye yönelik bir son dakika çabası olduğunu söyledi.
Erekat ayrıca, "Umuyoruz ki İsrail de, yerleşim yeri inşasını durdurup, iki devletli çözüm fikrini kabul ederek Ürdünlülerin çabalarına karşılık verir" şeklinde konuştu.
Uluslararası hukuka göre yerleşim yeri inşaatı yasak olan işgal altındaki Filistin topraklarında yaklaşık 500 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton yaptığı açıklamada "iki tarafından da bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini" belirtmişti.
Söz konusu durumun sürdürülemez olduğunu belirten Clinton kalıcı barış ihtiyacının hiç olmadığı kadar acil olduğunu söyledi.
Orta Doğu Çözüm Grubu son dönemde İsrail ile Filistin arasında kopmuş olan diyalogu canlandırmak amacıyla bir hayli çaba gösteriyor.

BBC