Uğur'un Yeni Yüzü, 37 Yaşında Olacakantalya

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd.

  Doç . Dr . Özlenen Özkan , 37 yaşındaki Ahmet Kaya`nın yüzünün nakledildiği Uğur Acar`ın 19 yaşına göre farklı bir cilt yapısı olacağını söyledi .

Dünyanın ilk rahim nakli ile Türkiye`nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof . Dr . Ömer Özkan ve eşi Anabilim Dalı Başkanı Yrd . Doç . Dr . Özlenen Özkan , Uğur Acar`ın sağlık durumunu AA`ya değerlendirdi .

Uşak`ta ailesi tarafından organları bağışlanan 37 yaşındaki Ahmet Kaya`nın yüzünün nakledildiği Uğur Acar`daki ödemin inmeye başladığını belirten Yrd . Doç . Dr . Özlenen Özkan , hastanın çay , çorba , süt ve meyve suyu içtiğini , yakında katı gıdalarla beslenmeye başlayabileceğini söyledi .

Uğur Acar`ın odasında televizyon izlediğini belirten Özkan , hastalarından kendisini görebileceği haber programlarından uzak durmasını istediklerini ifade etti . Özkan , `` ( Herşey yolunda , çok iyiyim ) diyor . Ayağa bile kalkabilir ama biz izin vermiyoruz`` dedi .

-İlk altı ay mimiği , sıcak-soğuk algısı ve kaşıntısı olmayacak-Uğur`un `boğuk ama yanına yaklaşıldığında anlaşılacak` şekilde konuştuğunu söyleyen Özkan , genç adamın bundan sonraki 6 ay da bu şekilde konuşacağını belirtti . Uğur Acar`ın ilk 6 ay hiçbir mimiği , soğuk-sıcak algısı ve kaşıntısı olmayacağını bildiren Özkan , 1 yıl sonra mimiklerin belirgin hale geleceğini söyledi .

Uğur Acar`ın vücudunun 10 günden sonra yeni yüzü reddetmeye çalışacağını ifade eden Özkan , ilaçlarla bunu baskılamaya çalıştıklarını vurguladı . Özellikle ilk yılın çok önemli olduğuna işaret eden Özkan , ``Bu tehdit bir yıl boyunca devam edecek . Uğur`u bir yıl yakından takip edeceğiz . Çünkü bir yıl riskli . Dünyada reddedilmeyen yüz yok . Ama ilaçlarla bu durumla başa çıkılmış`` dedi .

-`Uğur çok soğukkanlı`-Uğur Acar`ın çok mantıklı bir insan olduğunu , nakil öncesi ve sonrasında çok soğukkanlı davrandığını belirten Özkan , kendisinin bile ameliyattan önce çok daha heyecan duyduğunu söyledi . Özkan , ``40 günlükten itibaren yüzünün olmamasının verdiği rahatsızlıktan dolayı sanırım ameliyata çok hazırmış . Hala da çok rahat . O kadar rahat ki sanki başkası ameliyat olmuş gibi`` diye konuştu .

Uğur`a `çok iyi görünüyorsun` dediğini anlatan Özkan , onun da `sen daha iyi görünüyorsun` diye espri yaptığını kaydetti .

-Yüzü daha yaşlı olacak-AA muhabirinin , donörün yaşının 37 olmasının Uğur`un yüzünde nasıl bir fark yaratacağıyla ilgili sorusu üzerine Özkan , ``Elbette 19 yaşına göre farklı bir cilt olacak . Biraz daha yaşlı olacak ama onu hep beraber göreceğiz zaten`` dedi .

Yrd . Doç . Dr . Özkan , beklemedikleri kadar yaşlı olması durumunda , Uğur`a estetik operasyon uygulanabileceğini , ancak böyle bir duruma şimdilik ihtimal vermediklerini söyledi .

Dünya literatüründe yüz nakli için alıcı ve verici arasında istenen aralığın 15 yaş olduğuna dikkati çeken Özkan , Uğur`a bu kritere uygun nakil yapıldığını kaydetti .

Özkan , ``Uğur`un yüzü kendisinden erken mi yaşlanacak`` sorusunu ise , ``19 yaşındaki gibi elbette ki olmayacak . Biraz daha önde gidecek gibi duruyor ama bunu hep beraber göreceğiz . Yüz nakli dünyada bile 5-6 yıllık bir ameliyat . Çok yeni olduğu için elimizde veriler yok . O yüzden hep beraber göreceğiz`` dedi .

Ameliyat sırasında kendisinin de çok heyecanlandığını vurgulayan Özkan , şunları söyledi : ``Ben hiç öyle olacağını tahmin etmemiştim . Yüz nakli değilse de yüzde bir sürü ameliyat yaptık . Aramızda hep konuşuyoruz . Yüz nakliyle ilgili kongreleri , makaleleri takip ediyorsunuz , öncesini , sonrasını görüyorsunuz . Fransa`da nakil yapılan hastaları gördük . Bir şeylerin değişeceğini biliyorsunuz ama bu kadar radikal değişeceğini bilmiyordum . Bu kadar donöre benzeyeceğini . . . Çok ürperdik orada . O duyguyu anlatmak mümkün değil . Hem mutluluk hem şaşkınlık . ``-Haftaya tıraş olabilir-Prof . Dr . Ömer Özkan da , Uğur ile sürekli konuştuklarını ve hastanın sıvı gıdalarla beslendiğini ifade etti . Uğur`un sakallarının da çıkmaya başladığını vurgulayan Özkan , ``Eski vericide nasılsa , alıcıda da o şekilde sakallar çıkacak . 1-2 hafta sonra tıraş etmek gerekir . Kendisi isteyecektir zaten . Sakalları uzuyor`` dedi .

Yrd . Doç . Özlenen Özkan da , Uğur`un ilk tıraşının yüzünde herhangi bir çizik oluşmasına riskine karşın profesyonel biri tarafından yapılması gerektiğini söyledi .

-AA Antalya Bölge Müdürü ziyaret etti-Bu arada , Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürü Tuncer Çetinkaya da Özkan çiftini ziyaret ederek , başarılarından dolayı tebrik etti . Çetinkaya , çifte , AA foto muhabiri Okan Özer`in , kızları Zeynep Lara ile çektiği fotoğraflardan oluşan albüm hediye etti . Fotoğraflar nedeniyle teşekkür eden Prof . Dr . Özkan , ``Bizim için en güzel hatıra bu oldu`` dedi .
Kaynak: AA