Esenboğa'da yeni terminal hizmete giriyor

Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Genel Havacılık Terminali hizmete giriyor.

Esenboğa'da yeni terminal hizmete giriyor
  Devlet Hava Meydanları İşletmesi ( DHMİ ) Genel Müdürü Orhan Birdal , Esenboğa Havalimanı ' nda yapımı tamamlanma aşamasındaki Genel Havacılık Terminali ' nin önümüzdeki günlerde hizmete gireceğini söyledi .

Birdal , AA muhabirine yaptığı açıklamada , Esenboğa Havalimanı ' nda , Türkiye ' de gelişen havacılığa bağlı olarak yolcu sayısında artışlar olduğunu belirtti . Geçen yıl yolcu sayısı 7 milyon 100 bin civarında iken bu yıl iç-dış hat yolcu sayısının 8 milyon civarına çıktığını ifade eden Birdal , ' ' Dolayısıyla Esenboğa ' da , gerek iç hatlarda gerekse dış hatlarda gün geçtikçe yolcu sayısı artıyor ' ' dedi .

' ' Aslında Türkiye gibi büyük bir ülkenin başkentine yaraşır bir havalimanı ve terminal binasına sahibiz . Artırmamız gereken dış hat yolcu sayısı ' ' diyen Birdal , ' ' Havayolu şirketlerimiz , yerli veya yabancı şirketler , Esenboğa ' dan yurt dışına sefer yapma konusunda talepleri olursa , bu talepleri her zaman karşılayacak kapasiteye sahibiz . Önümüzdeki yıllarda Esenboğa ' dan tüm dünyaya bağlantı yapabilecek seferler yapılacağını hep birlikte göreceğiz . ' ' diye konuştu .

Atatürk Havalimanı ' ndaki trafik yoğunluğunun Esenboğa ' ya kaydırılıp kaydırılamayacağı sorusu üzerine , havacılıkta zorlamanın sözkonusu olamayacağı yanıtını veren Genel Müdür Birdal , ' ' Arz talep dengesinin kendi dinamikleri içinde yerli yerine oturması gerekiyor . Bir yere talebiniz varsa oraya uygun mekanları oluşturmanız gerekiyor . Atatürk Havalimanı ' na inmek veya orayı kullanmak isteyen bir yolcuyu Esenboğa ' ya ineceksin diye bir zorlama içinde olamayız . Ancak , oradaki sıkışıklığı gören şirketler , belki kendilerine yeni uçuş noktaları arama konusunda arayışa girerse Esenboğa önemli bir alternatif ' ' dedi .

Esenboğa ' nın bu anlamda kesinlikle o donanım ve alt yapı imkanlarına sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Birdal , şöyle devam etti :

' ' Biz burada yeni ve daha çok yolcuyu ağırlamayı bekliyoruz . Geçen seneden bu seneye yaklaşık 1 , 5 milyona yakın yolcu artışı oldu . Her geçen gün bu büyüyecek . Türkiye ' nin geneline baktığımızda , 2003 yılında 33 milyon olan yolcu sayısı bu yıl 118 , 5 milyona çıktı . Yani rakamlar müthiş boyutlarda . Hedefimiz , 2023 yılında 350 milyon yolcu sayısının üzerine çıkmak . Bu hedefe ulaşmak için Türkiye ' nin her yerindeki mevcut havaalanlarımızı büyütme , genişletme gayreti içindeyiz . Yeni havaalanları yapılıyor , şu anda inşaatları devam edenler var . Bunların hepsi devreye girdiğinde 2023 yılında yaklaşık 400 milyon yolcuya yakın bir kapasiteye sahip olmuş olacağız . ' '

' ' Dünya havalimanları arasında ilk 100 ' de ' '

Esenboğa Havalimanı ' nın , dünyadaki havalimanları arasında ilk 100 ' ün içinde olduğunu ifade eden DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal , ' ' 2011 yılı sonu itibarıyla bulunduğu sıralamayı söylemem mümkün değil ama ilk 100 ' ün içinde olan havalimanlarımızdan birisi . Dünyadaki hangi büyük havalimanı aklınıza gelirse gelsin , Esenboğa ' nın bunlardan geri kalır yanı yok . Ödülü de var . Dünyadaki en iyi havalimanları arasında kendi kategorisinde 2009 yılında birinci seçildi . Bu ödüle fazlasıyla layık Esenboğa Havalimanı ' ' dedi . Birdal , bundan sonraki seçmelerde , yeni değerlendirmelerde Esenboğa ' nın bu yerini muhafaza edebileceğini belki de daha üst kategorilere çıkabileceğini söyledi .

Genel Havacılık Terminali

Esenboğa ' da önümüzdeki günlerde hizmete girecek olan Genel Havacılık Terminali konusunda da bilgi veren Birdal , ' ' Genel Havacılık Terminali dediğimiz özel jetlere , iş jetlerine hizmet verecek , bu jetlerle yolculuk edecek kişilere hizmet verecek bir CİP terminali ' ' dedi . Atatürk ve Antalya havalimanlarında da bunun örneğinin bulunduğunu kaydeden Birdal , şöyle konuştu :

' ' Esenboğa ' da da ihtiyaç vardı . Çünkü özel uçak sayısı ülkemizde gün geçtikçe artıyor . Bu artışa paralel olarak da ihtiyaçlar kendini gösterdiği için bu uçaklara hizmet verecek mekanları oluşturmamız gerekiyor .

Mevcut terminallerin içinde bu tür hizmetleri oluşturmakta zorlanıyoruz . Bu uçakların park ettiği , hangarlandığı bölge de burası olduğu için , havalimanının hangarlar bölgesinde bir Genel Havacılık Terminali oluşturmak üzere karar aldık . Bunun çalışmaları bitme aşamasında . Çok yakın bir zamanda , ocak ayı içinde hizmete girecek . Buradan ihtiyaç sahibi şirketler , yolcular hizmet alacak . ' '

Terminalin kapasitesi hakkında bir rakam verilemeyeceğini ancak kapasite sorunu da yaşanmayacağını belirten Birdal , ' ' Çünkü ihtiyaca göre hizmet verecek . Bir anda gelecek uçak sayısına bağlı . Bir uçak gelirse içinde 8 yolcu varsa 8 yolcu kapasiteli , 5 uçak gelirse 40 yolcuya hizmet verecek . Dolayısıyla yolcu sayısı itibarıyla bir kapasite sorunu yaşanacağını sanmıyoruz ' ' diye konuştu .