Eroğlu, Atatürk Havalimanı'nda Açıklamalarda Bulundu

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Genel Sekreter de Rum tarafının isteksizliğini, anlaşmama yönünde zamanı oynayan hareketler içinde olduğunu tespit etmiştir`` dedi.

  New York`taki Greentree görüşmelerinin tamamlanmasının ardından beraberindeki heyetle birlikte THY`ye ait uçakla Türkiye`ye gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu , Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi`nde açıklamalarda bulundu .

Eroğlu yaptığı açıklamada , " Greentree görüşmelerinin 5`incisinin tamamlandı . Aslında BM Genel Sekreteri bizi davet ederken mektubunda 3 unsura odaklanmamız gerektiğini ifade etmişti . Bunlar vatandaşlık , yönetimde güç paylaşımı ve mülkiyet konularıydı . Biz bu konuda gerekli hazırlığı yapıp öyle gittik . Önerilerimiz de ona göre hazırlanmıştı . Tabii Rum tarafı daha ilk günden `Rakamları yeni aldık . Kıbrıs`a gidip değerlendirmemiz gerekir` diyerek olayı erteleme düşüncesi içinde olduğunu ortaya koymuştur . Biz buna rağmen önerilerimizi yaptık . Genel Sekreter ve heyeti tarafından benimsenen önerilerimiz masaya konulmuştur . Karşı tarafın herhangi bir önerisini maalesef alamadık . Dolayısıyla şimdi Kıbrıs`ta sayın Downer başkanlığında yine bir müddet görüşmeler yapıp , mart ya da nisan aylarında Downer`in vereceği rapora göre Genel Sekreteri bizi konferansa davet edeceğini söylemiştir . Rum tarafı buna da itiraz etmiştir . Ama Genel Sekreter , bu konuda kesin kararlı . Ya bu konferansa çağıracağım ya da genel sekreterolarak BM Güvenlik Konseyine raporumu yazacağım şeklinde bir ifadede bulunmuştur . Dolayısıyla bu Greentree Zirvesi`nde , bizim ortaya koyduğumuz ve kabul gören önerilerimizin olduğunu söyleyebilirim . Genel Sekreter`in bizimle birlikte en son yaptığı açıklamadaki ifadesi , `Bir kere daha Greentree Zirvesi olmayacak . Downer`in vereceği rapora göre ya düzenlenecek uluslararası konferansa da bizleri davet edecek ya da genel sekreter olarak BM Güvenlik Konseyine bildireceği raporla bu işin sonunun geldiğini ifadeedecek . Kıbrıs`ta kısa bir görüşmemiz olacak ama Genel Sekreter araştıracak . Genel Sekreter de Rum tarafının isteksizliğini , anlaşmama yönünde zamanı oynayan hareketler içinde olduğunu tespit etmiştir`` diye konuştu .
Kaynak: İHA