Arınç: Bu Mesele Aydınlatılmalıdiyarbakır

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tarihi İçkale`de restorasyon sırasında insan kafatası ve kemiklerinin bulunması ile ilgili olarak, ``Biz de sizler kadar bu meselenin biran önce aydınlanmasını, kafatasları ve kemiklerin kimlere ve hangi döneme ait olduklarını ne şekilde öldüklerini ya da öldürüldüklerini öğrenmek istiyoruz`` dedi.

  TRT Diyarbakır stüdyolarının açılışının ardından ' ' İl İl Türkülerimiz Diyarbakır ' ' albümünün tanıtım konseri için Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezine gelen Arınç , burada gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtladı .

Bir gazetecinin 42 yıl önce geldiği Diyarbakır ' ın siyasete başladığı nokta olup olmadığı yönündeki sorusunu , şöyle yanıtladı : ' ' Bir bakıma öyle . Böyle bir açılışta hissiyatıma mağlup oldum , bunları konuştum ama benim için çok önemliydi . Çünkü gençlik kollarında genç bir arkadaş 20 yaşlarında veya 21 ' e yakın . Diyarbakır ' da partisinin açılışını yapacak , onun sabahında gelip Hz . Süleyman Camisinde gelip topluca namaz kılıp , dua edecekler . Oradan yola çıkıp 42 yıl sonra Başbakan Yardımcısı olarak Meclis Başkanlığı yapmış bir insan olarak , çok şükür aynı yerde o caminin restorasyonunun açılışında bulunacak . Benim için çok güzel , inanıyorum ki bu cami sahabelerin bulunduğu güzel mekanların camisidir , orada dualar kabul olur , yeter ki samimiyetle yapılmış olsun . ' ' - ' ' Bir kabristan ve cenaze düzeninde bir gömülme olmadığı anlaşılıyor ' ' Tarihi İçkale ' de restorasyon sırasında insan kafatası ve kemiklerinin bulunması ile ilgili bir soru üzerine Arınç , bu konunun çok acı bir konu olduğunu söyledi .

Arınç , bu bölgenin Hz . Süleyman Camisine çok yakın bir yer olduğunu , kazı yapılan yeri savcılık izin verirse görmek istediğini anacak , havanın müsait olmadığını , fotoğraflarını görüp , bilgiler aldığını belirtti .

Burada topluca bir şekilde gömülmüş insanların kafatasları ve kemiklerinin bulunduğunu hatırlatan Arınç , şöyle konuştu : ' ' Bir kabristan ve cenaze düzeninde bir gömülme olmadığı anlaşılıyor . Bir elbise kalıntısı veya bir insanın giysisinden arta kalan herhangi bir şey olmadığı anlaşılıyor . Bu çok üzücü bir olay . Türkiye ' nin bazı yerlerinde buna benzer insan cesetlerine ait kalıntılar bulundu . Artık tıp çok ilerledi , şu anda bilebildiğim kadarıyla Adli Tıp incelemesinde . Bu cesetlerin hangi zamana ait oldukları , ne şekilde öldükleri ya da öldürüldükleri belki de kimliklerinin , üzerinde ciddi bir inceleme mümkün olabilirse cesetlerin kimliklerinin DNA veya başka bir yolla bulunabileceğini düşünüyoruz .

Ben AK Parti Hükümeti olarak bizim dönemimizde bütün faili meçhullerin aydınlatıldığı , aydınlatılmaya çalışıldığını , failinden hesap sorulduğunu , sorulmakta olduğunu biliyorum . Bizim hayatta bir tek gayemiz var ; Türkiye ' de artık insan hakları ihlalleri , işkence , fena muamele olmasın , bir devrin yüz karası olaylar bir daha tekerrür etmesin . Bunun için emin olun ki elimizdeki bütün imkanları hükümetimiz olarak kullanıyoruz . Bu olayların da inşallah en iyi şekilde aydınlatılacağını bekliyoruz . ' ' -Anadilde eğitim ' ' Anadilde eğitimle ilgili hükümetin bir projesi var mı? ' ' sorusu üzerine Arınç , ' ' Hayır , anadilde eğitimle ilgili bir projemiz yok . Anadilde eğitim bütün bu söylediklerimin tamamı değildir . Ben toplantılarda bu memleketin bir gerçeği olarak bütün Kürt kardeşlerimizin varlığının , onların bu topraklar üzerinde yüzlerce yıldır yaşadığını , onları ve onların dillerini inkar etmenin mümkün olmadığını , doğru olmadığını söylüyorum ' ' dedi .

Arınç , bir kimlik varsa herkesin bunu rahatlıkla ifade edebilmesi , bu kimliği meydana getiren bütün kültürel hakların anayasa ve insan hakları çerçevesi içerisinde tanınması ve bunların o kişiler tarafından kullanılması gerektiğini vurgulayarak , anadilin geliştirilmesi , öğrenilmesi , radyo ve televizyon yayıncılığı ile büyük kitlelere ulaştırılmasını arzu ettiklerini söyledi .

Anadilde eğitimin tartışmalı bir konu olduğunu ifade eden Arınç , şöyle konuştu : ' ' Anadilde öğretim , seçmeli ders , bütün bunlar konuşulabilir . Ancak belli imkansızlıklar sebebiyle eğitim konusunun şimdilik mümkün olamayacağını düşünüyoruz . Sizler de şunu çok iyi biliyorsunuz ; yani benim meclisteki konuşmamı getirip , anadilde eğitime uyarlamak herhalde doğru bir şey değil .

Biz olabilecek , olması mümkün olabilecek ülkemizin birliği , bütünlüğü , halklarımızın ve kardeşlerimizin birbirleriyle kucaklaşması bakımımdan ne gerekiyorsa anayasal çerçevede ve yeni anayasada getirilecek bir takım tanımlamalarla vereceğimizi ifade ediyoruz . Ama bunun yanına bir şey daha ilave ediyorum , Kürt kardeşlerimizi , Kürt halkını varlık olarak bütün imkanlarıyla ve kimlikleriyle tanımak başkadır , teröre karşı olmak apayrı bir şeydir . Kürt kardeşlerimizi ne kadar çok seviyorsak terörle de o kadar şiddetle mücadele edeceğiz . ' ' Arınç , bu ülkede insanların haklarına uzatılan bütün ihlallere karşı cesur bir şekilde mücadele yürüteceklerini , bu mücadelenin sadece silahla olacak bir şey olmadığını , ekonomik , toplumsal , siyasi , kültürel haklar bakımından da terörü meydana getiren ve azdıran sebeplerle de mücadele edeceklerini vurguladı .

Sözlerinin bu çerçevede anlaşılmasını dileyen Arınç , ' ' Anadilde eğitim hakkı , anayasal çerçeve içerisinde konulabilirse , konulabilir . Konulamazsa da onun dışındaki bütün işler konusunda biz elbette görevimizi en iyi şekilde yapacağız ' ' diye konuştu .

-Baydemir ile görüşmesiBir gazetecinin ' ' Bütün internet sitelerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile yan yana olmanız yer aldı . Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? ' ' sorusuna Arınç , ' ' Kıskananlar mı söylüyor bunu ' ' diyerek , bir büyükşehir belediye başkanının , bir başbakan yardımcısını karşılamaya gelmesinin olağanüstü bir durum olmadığını söyledi .
Kaynak: AA