Flaman Başbakanından Avrupa’ya: Türkiye’ye Haksızlık Edenler Var (özel)

Belçika`nın Flaman Bölge Başbakanı Kris Peeters, Avrupalı bazı liderlerin Türkiye’nin AB sürecinde adil davranmadığı görüşünde.

Flaman Başbakanından Avrupa’ya: Türkiye’ye Haksızlık Edenler Var (özel)
  Yarım asra yakın süredir Belçika’da Türk toplumuna da seslenen Peeters , ‘‘50 . yıl kutlamalarını hep birlikte yapmalıyız . ’’ dedi .




Avrupa’nın en müreffeh bölgelerinden Belçika’nın Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters , Cihan Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin şartları yerine getirmesi halinde AB’ye tam üye olma hakkının bulunduğunu vurguladı . Sürecin sonunda Türkiye’nin birliğe girip girmeme konusunda kendisinin karar vereceğine dikkat çeken Peeters , müzakerelerin başlangıcında verilen sözlerden dönülmemesi gerektiğini dile getirdi . Flaman Başbakan ‘‘Bu konuda daha önce de net bir şekilde düşüncelerimi dile getirdim . Bana göre Türkiye çok önemli bir ülke . Ekonomik bir motor olduğuna inanıyorum . Avrupa , Türkiye’yle üyelik müzakerelerini başlattıktan sonra düzgün muamelede bulunmalı . Türkiye hedefe henüz ulaşmamış olsa da bu süreçte ciddi mesafeler kaydetti . Bana göre Avrupa olarak Türkiye’yle doğru bir yaklaşımda bulunmalıyız . Konulan kriterlere uyan bir Türkiye’ye tam üyelik konusunda da farklı alternatif sunulmaması gerektiğine inanıyorum . ’’ şeklinde konuştu .



Türk tarafın sıkça dile getirdiği ‘‘Avrupa , Türkiye’ye karşı dürüst davranmıyor’’ eleştirisine nispeten katıldığını ifade eden Kris Peeters , ‘‘Birliğe aday ülkelere adil yaklaşım sergilenmeli . Bazı üye ülke liderleri Türkiye’ye haksızlık yapıyor . Bu da Avrupa’nın güvenirliğini zedeliyor . İsim zikretmeyeceğim ama dikkatli vatandaşlar kimlerden söz ettiğimi tahmin etmekte zorlanmayacaktır . ’’ dedi .



TÜRKLERİN BELÇİKA’DAKİ 50 . YILI KUTLANMALI

Flaman bölgesinde bulunan toplumlar arasında Türk toplumu çok önemli bir toplum olduğunu ifade eden Flaman Başbakan Kris Peeters , 2014’de Türk toplumun Belçika’ya gelişinin 50 . yılı etkinlikleri hakkında ise ‘‘Flaman Bölgesi`ndeki Türkler girişimci bir ruha sahip olmak gibi birçok mümeyyiz vasıflara sahipler . Küçük ve orta ölçekli işadamlarına baktığımızda ne kadar dinamik olduklarını görüyoruz . Flaman bölgesine ekonomik katkıları oldukça yüksek ve bu bağlamda desteklenmesi gerekiyor . Elli yaşında giren biri gerekli özen ve coşkuyla kutlanmalı . Ben de bu yıl 50 yaşıma giriyorum . Ben inanıyorum ki Türk toplumu için bu çok anlamlı bir süre . Sadece herkesi tebrik etmekten öte birlikte kutlamamız gerektiğine inanıyorum . Çünkü yarım asırlık bir süre birlikte yaşamak kutlanmayı hak ediyor . ’’ sözlerine yer verdi .



AVRUPA HERKESE KUCAK AÇABİLMELİ

Flaman Başbakan Kris Peeters , kendisi gibi Hıristiyan Demokrat aileden gelen Alman Başbakanı Angela Merkel’in , çok kültürlülüğün iflas ettiği görüşünü benimsemediğini dile getirdi . Peeters , " Avrupa’nın önünde tek yol var . O da çeşitliliğin yaşanır kılmak . Çok kültürlülüğün iflas edip etmediği o kadar da önemli değil . Avrupa’nın herkese kucak açan toplumsal yapıya ihtiyacı var . Bununla beraber sadece haklar değil yükümlülüklere de riayet edilmeli . Avrupa’nın farklı kültür ve milletlerden insanlardan oluştuğu ve bunun birlikte yaşama katma değerinin arttırmanın yolları aranması gerekiyor . ’’ şeklinde konuştu .