Albay Özden'in Kabri Haftaya Açılacak

Faili meçhul cinayetlerle ilgili Diyarbakır`da yürütülen soruşturma kapsamında otopsi yapılmasına karar verilen eski Mardin Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden`in mezarı önümüzdeki Perşembe günü açılacak.

 

Soruşturmayı yürüten özel yetkili savcılar , dosyadaki çelişkileri gidermek için detaylı otopsinin yapılmasına karar vermişti . Bu çerçevede İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`ndan mezarın açılması talep edilmişti . İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da 2 Şubat 2012 günü mezarın açılmasına karar verdi . Özden’in kabri Edirnekapı Şehitliği’nde yer alıyor .

Resmi bilgilere göre Rıdvan Özden , 14 Ağustos 1995 tarihinde Mardin`in Savur ilçesi Ormancık köyü kırsal kesiminde teröristler tarafından açılan ateş sonucu iki korumasıyla birlikte şehit oldu . Ancak eşi Tomris Özden , Rıdvan Özden`in ölümünü şüpheli bulduğunu , detaylı otopsi yapılmadığını belirtti . Bazı itirafçılar ile askeri tanıklar da bu iddiaları doğrular nitelikte beyanlarda bulundu . Tomris Özden , özel yetkili savcıya verdiği ifadesinde eşinin iddia edildiği gibi alnından değil , ensesinden vurulduğunu , 12 Ağustos günü öldürüldüğünü , cesedinin 2 gün arazide bekletilip 14 Ağustos`ta şehit edilmiş gibi rapor tutulduğunu anlattı . Bazı asker tanıklar da belirtilen tarihte çatışma olmamasına rağmen , Albay Özden`in cesedinin iki gün arazide bekletildiğini dile getirdi . Özden`in vurulduğu tarihte , çatışma bölgesindeki operasyona katılan bir asker , `tanık` olarak dinlendi . Tanık asker , 5 PKK`lının öldürüldüğü çatışmadan bir gün sonra Özden`in postası ve korumalarıyla birlikte çatışma bölgesine geldiğini , bu sırada vurulduğunu dile getirdi . Terör örgütünün üst düzey yöneticisiyken yakalanan Şemdin Sakık ise o dönemde PKK`nın bölge komutanı olduğunu ve Özden`in şehit edildiği gün pusu ya da çatışmanın yaşanmadığını anlattı .

Özden dosyası Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı`ndan , Ergenekon davasına bakan İstanbul 13 . Ağır Ceza Mahkemesi`ne de gönderilmişti . Dosyada , Albay`ın ölümünün halen faili meçhul olduğu belirtiliyor . Ergenekon davasına bakan mahkemenin talebi doğrultusunda gelen dosyada Albay Özden`in eşi Tomris Özden`in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`na verdiği ifadesi , Özden`e yönelik ölüm raporları ve ölümüne dair tanıkların ifadeleri yer alıyor . Özden`in , Ergenekon davası sanığı olan dönemin JİTEM bölge sorumluları Albay Atilla Uğur ve Veli Küçük`le tartıştığı ve ardından `infaz edildiği` de iddialar arasında . Tomris Özden , " Evimden birtakım belgeleri alan , benim o yıllarda mücadele etmekte zorluk çektiğim hatta tehdit aldığım başta Veli Küçük dahil birçok kişinin yakalanması iddialarımı doğruladı . Eşimin mezarının açılarak otopsi yapılmasını bekliyorum . " dedi .