Yasa Teklifi Dünya Basınındalondra

İngiliz Independent gazetesi, İstanbul`daki Ermenilerin 5 yıl öncesine göre kendilerine daha hoşgörülü davranıldığını söylediğini yazdı.

  Fransa Senatosu ' nun 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesinden önce kaleme alınan haberde , Fransa ' nın yasa teklifinin Ankara ' da büyük öfkeyle karşılandığı kaydedildi .

Türk yetkililerin bu yasa teklifinin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ' nin ülkesindeki 500 bin Ermeninin oyunu almaya yönelik olduğunu düşündüğünün bildirildiği haberde , Profesör Cengiz Aktar ' ın " Ermeni soykırımı " ifadesinin artık Türkiye ' de bir tabu olmadığı görüşüne yer verildi .

Haberde , " İstanbul ' daki Ermeniler , bir ölçüde Hrant Dink ' in öldürülmesine duyulan öfkenin de etkisiyle , 5 yıl öncesine göre kendilerine daha hoşgörülü davranıldığını söylüyor " denildi . Gazete geçen haftaki yürüyüşe katılan Armen Kalk isimli bir Ermeninin , " Daha önce Ermeniler Türkiye ' de ikinci sınıf vatandaşken , şimdi öyle değil " sözlerine yer verdi .

Haberde ayrıca , " Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın mevcut hükümeti , kendinden önceki hükümetlere göre Ermeniler ve diğer Hristiyanlara kendini daha hoşgörülü gösterdi " denildi .

Bu arada İngiliz yayın kurumu BBC haber bültenlerinde , Türkiye ' nin yasa teklifinin kabul edilmesine gösterdiği tepkiyi aktarıyor . Başbakan Erdoğan ' ın " Fransa ' da kabul edilen teklif , ayrımcılık , ırkçılık , düşünce özgürlüğü katliamıdır " sözlerine yer veren BBC , İstanbul muhabiri Jonathan Head ' in , " Ankara ' nın Büyükelçisini çekmenin yanı sıra , Fransa ' ya yönelik ekonomik yaptırımlar uygulayabileceği " yorumunu yaptığını bildirdi .

Sky haber kanalı da , " Türkiye ' nin yaptırımlar uygulayacağı tehdidine karşın , Fransa ' da yasa teklifinin kabul edildiğini " ve 1915 olaylarına ilişkin iddiaların Türkiye ile Ermenistan ilişkilerine her zaman olumsuz etkisinin olduğunu aktarıyor .

-Macaristan medyası Fransa ' nın kararına geniş yer verdi-Fransa Senatosu ' nun , 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesi Macaristan medyasında geniş yer buldu .

Macar televizyon kanalları dün gece ve bugün Fransa ' nın senatoda kabul ettiği yasa teklifinin Türkiye ' yi çok kızdırdığını , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kurmaylarının Fransa ' nın bu kararını protesto etmek amacıyla bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulayacağının kesin olduğunu bildirdi .

Macaristan ' da yazılı basın ve internet siteleri ise Fransa ' nın Türkiye ' yi karşısına aldığı yasa teklifiyle birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerin gerginleşeceğinin kesin olduğunu yazdı . Macar basını , Türkiye ' nin Fransa ' ya başta ekonomik alanda darbe vurmaya hazırlandığını , Fransa ' ya karşı öfke duyan 80 milyonluk Türk halkının Fransız ürünlerini boykot edeceği ve bu ürünleri satın almayarak Fransa ' ya ekonomik açıdan zarar vermeye çalışacağını yazdı .

Fransa Dışişleri Bakanı ' nın Türkiye ' yi soğukkanlı olmaya davet etmesini ön plana çıkaran Macar basını , ' ' Fransa Türkiye ' yi soğukkanlı olmaya davet ediyor ' ' başlığı atarken , Türkiye ' nin lideri Erdoğan ' ın Fransa ' nın bu tutumuna karşı atacağı adımın merakla beklendiği yorumunda da bulundu .
Kaynak: AA