Bdp 'uludere'yi Uluslararası Mahkemeye Götürüyortbmm

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Uludere olayıyla ilgili BM İnsan Hakları Komisyonuna başvuru yaptıklarını, yarın da Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuruda bulunacaklarını bildirdi.

  Demirtaş , partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada , Görülen bazı davalarda , faili meçhul , köy yakma , işkencelerin sorumlusu olan kişilere bu olaylarla ilgili tek soru sorulmadığını öne sürerek ' ' Ergenekon ' da bütün yapılar ortaya çıkarılmak isteniyorsa , Fırat ' ın doğusuna uzanmak zorundasınız . Cumhurbaşkanı , Başbakan dahil kim olursa olsun yargı önüne çıkarılmalarını savunmak zorundasınız ' ' görüşünü ifade etti .

Diyarbakır ' da ortaya çıkan kemiklerin bu dönemlere ait olduğunu öne süren Demirtaş , ' ' Kemiklerin orada olduğunu bizler biliyorduk . Orada ortaya çıkan ; utanç verici geçmişle yüzleşmenin bir fırsatıdır . Binlerce kemik var o toprakların altında . Hala çocuklarının kemiklerini arayan anneler var . Kazılar diğer Jitem merkezlerinde de yapılmadıkça o kemikler tümüyle ortaya çıkarılıp sorumlulardan hesap sorulmadıkça geçmişle yüzleşemeyiz . Yakın geçmişte yaşananları ortaya çıkarmak ve özür dilemek aydınlık geleceği kurmak içi şarttır ' ' dedi .

- ' ' Hesabını ver , faturayı öde ' ' -Uludere olayıyla ilgili 4 saatlik görüntülerin savcılığa dahi verilmediğini , tek kişinin ifade vermediğini iddia eden Demirtaş , ' ' Uludere bombardımanı yapılmadan hemen önce askeri yetkililer Başbakan olarak sizi arayıp ' 50 kişilik grup var , içlerinde sivil de var ' dediklerinde siz ' vurun ' dediniz mi demediniz mi? Siz ' neye mal olursa olsun vurun ' dediniz mi demediniz mi? 26 gündür bunu araştırıyor musunuz yoksa bizzat verdiğiniz talimatı örtmeye mi çalışıyorsun? ' ' diye sordu .

Sorumluların yargı karşısında hesap verinceye kadar bu davanın kapanmayacağını belirten Demirtaş , BM İnsan Hakları Komisyonuna başvuru yaptıklarını , yarın da Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuruda bulunacaklarını bildirdi .

İç hukuktaki bütün süreçleri de sonuna kadar kullanacaklarını dile getiren Demirtaş , ' ' Başbakan eline acımetre almış kimin ne kadar üzüldüğünü ölçüyor . Sen bu katliamın emrini verdin mi vermedin mi? Sorumları kimdir , niye açığa çıkmıyor? Hesabını ver , faturayı öde . Çık özür dile . Senin işin , görevin budur . Sivil ölümleri hatırlatarak , ' BDP üzülmedi ' diyerek Uludere katliamı örtemezsin . Kimin neye üzüldüğünü , kimin vicdanının ne olduğunu kimse bilmez , Allah bilir . Halkı bu konuda aldatamazsın ' ' dedi .
Kaynak: AA