Kaymakama Saldırının Tanığı: Organizatör Hasip Kaplan ve İrfan Enç

Uludere Kaymakam Naif Yavuz`un taziye ziyaretinde bulunduğu sırada meydana gelen saldırıya ilişkin soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında savcılığın tanıklığına başvurduğu bir kişi, bu işin organizatörlerinin BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile BDP İl Genel Meclisi üyesi İrfan Enç olduğunu çok iyi bildiğini söyledi.

Tanık, beyanında, Gülyazı köyündeki taziyeye Kaymakam Yavuz ile konuşarak birlikte gitmeye karar verdiklerini belirtti. Taşdelen köylüleriyle birlikte taziyeye gittiklerini anlatan tanık, kaymakamı kapıda karşıladıktan sonra vefat edenlerin yakınlarına başsağlığı dilediklerini aktardı. `Katil Erdoğan` türü yazıların niçin asıldığını sorduklarını ve bunu BDP`li milletvekili Hasip Kaplan`a ilettiğini anlatan tanık, kendilerinin de duyabileceği yüksek bir sesle Kaplan`ın "Taziyeye gelmeyin demiştik, niye geldiniz, gelmeseydi ya, çıksın dışarı, biz burada istediğimizi yaparız" şeklinde söylediğini ifade etti. Kaplan`ın yine "Gençler bu konuda çok dolu, kimse onları durduramaz, ben olacaklardan sorumlu değilim." dediğini aktaran tanık şöyle devam etti:
"Kaymakam bey, bakanların ilçede olduğunu ve taziye ziyareti için yakınlarıyla görüşmek istediklerini söyledi. Biz Kaymakam Bey`e Hasip Kaplan`ın yukarıdaki sözlerini söyleyip `BDP milletvekili ve yetkilileriyle görüşelim` dedik. A.Ö., Hasip Kaplan`a `Cenazeler gömülene kadar tüm organizasyonu siz yaptınız, biz sizin dediğiniz her şeyi yaptık, bu sefer de siz bizim dediğimizi yapın, burada olay çıkarmayın, bakanlar gelsin katliamı görsünler ve milletin derdine çare bulsunlar` dedi. Ben de Hasip Kaplan ve yanında bulunan F.Y. ile Y.Ü.`ye gençlere hakim olmalarını, olay çıkartmamalarını söyledim. Bizim söylediklerimize karşılık `gelmesinler, bu insanların acısı büyüktür, ben gençlere hakim olamam` dedi."
Tüm ikna çabalarına karşılık sürekli kendilerine gençlere sahip çıkamayacaklarının söylendiğini anlatan görgü tanığı, kendilerine taziye çadırının onlara ait olmadığını ve buraya kimin gelip kimin gelmeyeceğine karar veremeyeceklerini ifade ettiğini aktardı. Şahıslardan Y.Ü.`nün ise "Taziye yerini kiraladıklarını ve organizasyonu kendilerinin yaptıklarını, bu nedenle taziye yerine kimin gelip kimin gelmeyeceğine kendilerinin karar vereceğini" söylediğini dile getirdi.


KAYMAKAM GÖRÜŞMENİN CAMİDE YAPILMASINI KABUL ETMİŞ
Tanık, kaymakamın `vefat edenlerin yakınlarının bir camide toplanması ya da A.Ö.`nün evinde toplayıp bakanlarla bu şekilde görüşülmesi` teklifini kabul ettiğini anlattı. Ölenlerin yakınlarından bazılarının evde toplanılmasını kabul ettiğini, bunun üzerine kaymakam ile birlikte oradan ayrılmaya karar verdiklerini dile getiren tanık, bu sırada kendilerine gençlerin dışarıda taş ve sopalar ile pet şişelere benzin doldurduklarının iletildiğini kaydetti. Hasip Kaplan`a kaymakamdan başka kimsenin taziye yerine gelmeyeceğini ve kaymakamın da ayrılacağını ilettiğini ifade eden tanık, Kaplan`ın ise bir şahsa `kaymakamdan başka gelen olmayacak ona göre gereğini yapın` gibi bir şey söylediğini anlatıyor. Bu durumu Milletvekili Mehmet Emin Dindar ile kaymakama ilettiğini, ancak onların böyle bir şeye ihtimal vermediklerini anlatan tanık, olayı şöyle anlattı:
"Birlikte dışarı çıkmak üzere ayağa kalktık, kaymakam bey kapıya doğru ilerledi. O önden gidince aramıza 6-7 kişi girdi. Ben kaymakam beyden uzaklaşmıştım. Dışarıda kalan E.K. ve F.A. isimli akrabalarıma kaymakam beye sahip çıkın bırakmayın dedim. Ben 10 dakika kadar kalabalıktan dolayı içerden çıkamadım. Çıktığım sırada Kaymakam Bey`i petrol ofisine almışlardı. Bana da sözlü saldırılarda bulundular. Ben de karşılık verdim. Daha sonra ben A.Y.`yi aradım ve durumu anlattım. Askerin müdahale etmesi gerektiğini söyledim. Ben o sırada kendimi iyice kaybetmiştim. Daha sonra Kaymakam Bey`in iyi olduğunu söylediler. Biz de ambulansın peşinden köyümüze geldik. Ben bu işin organizatörlerinin Hasip Kaplan ile İrfan Enç olduğunu çok iyi biliyorum. Kaymakam beye vuranları görmedim."
İ.E.`nin sık sık Kaplan`a gelip kulağına bir şeyler söylediğini dile getiren tanık, onun da bu işin içinde olduğunu düşündüğünü ve Kaplan dışında kimseyle de muhatap olmadığını kaydetti. Ona danışılmadan da hiçbir karar verilmediğini ifade eden tanık, bunun kim olduğunu soran tanıdığına ise "Olsa olsa KCK`lıdır" dediğini söyledi. A.Ç. ve F.A.`nın kaymakama vuranları net olarak gördüklerini anlatan tanık, saldırıyı yapan grubun daha sonra benzinliğin önünde "Katil Erdoğan, Biji serok Apo" şeklinde slogan atıp zafer işareti yaptıklarını da belirtti.