Mülteci Mucit Projelerini Türkiye'de Hayata Geçirmek İstiyor (özel)

Van’da geçici olarak ikamet eden ve `mülteci` konumunda bulunan İranlı mucit Dr.

Ali Malaki, Rusya ve Sırbistan`ın ardından Almanya`dan da ödülle dönen projelerini Türkiye`de hayata geçirmek istiyor. Türkiye sevdalısı olduğunu belirten Malaki, `Kendini Kendine Şarj Olan Elektrikli Araç`, `Transmisyon Aracılığıyla Cadde Aydınlatma Tasarımı` gibi projelerini de Türkiye`de uygulamak istediğini söyledi.
Meydana gelen 7.2 ve 5.6 şiddetindeki depremlerle sarsılan Van`da bir süreden bu yana `mülteci kampı`nda kalan Malaki, Vanlı depremzedelerin yaralarını sarıp, onlara bir nebze de olsa katkıda bulunmak için diğer mülteci arkadaşlarıyla birlikte yoğun çaba sarf ediyor. Kendisini `Türkiye sevdalısı` olarak tanımlayan Malaki, geliştirmiş olduğu projelerle önemli işlere imza atmaya hazırlanıyor. Van depremi öncesinde hazırladığı `Kendi Kendine Şarj Olan Elektrikli Araç`, `Kimyasal Kompost Yöntemiyle Çöpten Geri Dönüşüm`, `Polis Dedektör Sistemi`, `Transmisyon Aracılığıyla Cadde Aydınlatma Tasarımı`, `Mikroskop Video Tasarımı`, `Pet ve Kaplardan Geri Dönüşüm Tasarımı`, `LED`i En Az Enerji İle Kullanmak` adını verdiği projelerle Rusya ve Sırbistan`dan altın, bronz ve gümüş madalyalarla dönen Malaki, son olarak Almanya`dan da gümüş madalya kazandı.
Kendisinin aslen İranlı olduğunu anlatan Malaki, "Türkiye`de geçici olarak ikamet ediyorum. Zor şartlar altında ve kısıtlı imkanlara rağmen geliştirmiş olduğum 8 ayrı projemle insanların gündelik hayatını kolaylaştırmaya çalışıyorum. Söz konusu projelerle daha önce Rusya ve Sırbistan`da düzenlenen teknoloji fuarlarına katılarak altın, bronz ve gümüş madalya kazandım. Tüm bu projelerimin uluslararası düzeydeki patentini de aldım" dedi. Söz konusu projeleriyle 27 Ekim 2011 tarihinde Almanya`nın Nurnborg`ta düzenlenen `IENA Teknoloji Fuarı`na katılmak için girişimlerde bulunduğunu dile getiren Malaki, kendisinin mülteci olması nedeniyle Türkiye adına doğrudan başvuramadığını, bu nedenle Van Valiliği ile Van Belediyesi ile görüştüğünü, ancak bir sonuç alamadığını ifade etti. Girişimlerinin sonuçsuz kalması üzerine gönüllü bir sivil toplum kuruluşundan büyük destek aldığını söyleyen Ali Malaki, Almanya`daki fuara katıldıklarını anlattı. Malaki, proje ekibiyle birlikte Almanya`dan projelerinin gümüş madalya kazandığını anlattı.
Malaki, "Bunlar önemli başarılar. Ve biz bu başarıya Türkiye adına imza attık. Projelerimi geliştirirken hep Türkiye ve burada yaşayan insanlar vardı aklımda. Eğer gerekli destek verilir, fırsat sunulursa projelerimi Türkiye`de Türk insanı için uygulamaya koymak istiyorum." ifadesini kullandı.

İRANLI MUCİT ALİ MALAKİ`NİN PROJELERİ
Geliştirmiş olduğu `Kendi Kendine Şarj Olan Elektrikli Araç`, `Kimyasal Kompost Yöntemiyle Çöpten Geri Dönüşüm`, `Polis Dedektör Sistemi`, `Transmisyon Aracılığıyla Cadde Aydınlatma Tasarımı`, `Mikroskop Video Tasarımı`, `Pet ve Kaplardan Geri Dönüşüm Tasarımı`, `LED en Az Enerji ile Kullanmak` adlı projeleriyle ilgili bilgiler de veren Malaki, projelerinin uygulamadaki avantajlarını anlattı. `Kendi Kendine Şarj Olan Elektrikli Araç Projesi`ni anlatan Malaki, bu aracın armatür alternatör pile sahip olacağını ve bu pilin de farklı güçler aracılığıyla aracın hareketiyle şarj olduğunu belirtti. Malaki, aracın aşağı yukarı hareketiyle geri redaktörle pilin şarj olacağı gibi direnç olmadan diğer güçlerin varlığı, armatörün hareketiyle şarj edilmiş pili kullanıma sunduğunu söyledi. `Transmisyon Aracılığıyla Cadde Aydınlatma Tasarımı` hakkında da bilgiler veren Malaki, "Bu yöntemde 300 metre mesafeyle gaz giderici sirküler dinamolar bağlanacak, bu 30 metre mesafeli 10 lambayı yakacak güçtedir. Bu yöntem test edildi, binek bir aracın maksimum saatte 30 kilometredeki hızıyla gerekli enerjiyi üretebiliyor." diye konuştu.