'ziraat Fakülteleri Gençleri Pratik Eğitim Vererek Yetiştirmeli'

Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Yrd.

'ziraat Fakülteleri Gençleri Pratik Eğitim Vererek Yetiştirmeli'
Doç Dr. İsmail Sezer, ziraat fakültelerinin uygulamaya yönelmesi ve gençleri pratik eğitim vererek yetiştirmesi gerektiğini söyledi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’nde, `Tarım Öğretiminin 166. Yılı` dolayısıyla kutlama programı düzenlendi. Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Fahrettin Tosun Salonu`nda düzenlenen programa Vali Yardımcısı Mustafa Özer, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, rektör yardımcıları YÖK Üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç ve Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, dekanlar, meslek yüksekokulu müdürleri, ziraat odalarının temsilcileri, il müdürleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Program, İlahiyat Fakültesi`nden Prof. Dr. Burhanettin Tatar, Doç. Dr. Ahmet Çakır, Eğitim Fakültesi`nden Öğretim Görevlisi İlyas Şenel ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Zülfi Gaydan tarafından sunulan müzik dinletisiyle başladı. Dinletinin ardından, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran öğretim üyelerine ve Zülfi Gaydan’a plaket verdi.

Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu adına konuşan Yrd. Doç Dr. İsmail Sezer, “Tarım sektörünün sürdürülebilirliği çok önemli. 2008’de büyük bir kuraklık yaşadık. Sektör olarak bu tür olaylara karşı hazırlıklı olmalıyız. Ayrıca fakültelerimiz de eğitim öğretimde uygulamaya yönelmeli ve gençlerimizi pratik eğitim vererek yetiştirmeliyiz. Bu günün yeni ufuklar açmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Ziraat Odası Samsun Şubesi Başkanı Mühendis Turgut Erel de şunları dile getirdi: “Meslek odamız olarak meslektaşlarımızın tüm sorunları ile ilgilenmeye çalışıyoruz. Tüm meslektaşlarımızı ve öğrencilerimizi kutluyor odamıza gelmelerini bekliyoruz.”
OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran konuşmasında şunları ifade etti: “Artan dünya nüfusu, çevreye ve toprağa verilen zarar, sanayileşme ve şehirleşme dünyada tarımın giderek daha zor şartlarda yapılmasına neden olmaktadır. Bu şartlar, tarım topraklarını sürekli tehdit eden bir durumu ortaya çıkarmıştır. Her ne kadar yasal düzenlemeler bulunsa da, bu şartlarda toplumun tüm kesimlerine düşen en önemli görev, tarım topraklarının korunmasında toplumsal bilincin diri tutulmasıdır. Ziraat camiasına düşen görev de, bu bilincin oluşmasına katkı sağlamanın yanında, bu şartlarda üretim yapmayı mümkün kılacak bilimsel ve teknolojik gelişmeleri gerçekleştirerek uygulamaya, yani çiftçinin hizmetine sunmaktır. 1976 yılında kurulan fakültemiz, ülkemizde ve bölgede tarımsal üretimin gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Ülkemizde hem kuruluş ve hem de kalite ve kapasite bakımından ilk sıralarda yer alan ve bölgesinde lider olan fakültemizde yaklaşık 1100 lisans, 150 yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenci ile tarımsal öğretim devam etmektedir. Öğretim üyelerimizin özlük haklarını karşılamadaki gayret ve başarılarından dolayı da Sayın Rektörümüzün şahsında rektörlük yönetimine teşekkür ederim. Yürütülen proje sayıları, yaptıkları uluslararası yayınlar, üniversite dışı kaynaklardan yararlanma düzeyleri, AB projelerine katılma oranları takdire şayandır. Bu çaba ve gayretlerin sonucu olarak fakültemiz, ODTÜ tarafından yapılan ‘Akademik Performansa Dayalı Üniversiteler’ sıralamasında dünyada en iyi 500 üniversite arasına; ‘Ziraat ve Çevre’ alanında girmiştir. Bu başarıda özellikle fakültemiz akademisyenlerinin katkısının yüksek olduğuna inanıyor ve kendilerini tekrar tebrik ediyorum.”
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, bilimsel tarım öğretiminin 166. yılını kutladıklarını kaydederek, şöyle konuştu: "Tarım üretimi her zaman vardı, babadan oğula geçiyordu, ama kurumsal olarak 166 yıl önce başlamıştı. Tarımsal üretimde geçen sene Türkiye 7. oldu. Bu çok önemli bir rakamdır. İnanıyorum ki; bilimsel tarım üretimi daha da yayılırsa bu 7 rakamını daha da aşağılara, 4’e 5’e çekebiliriz. Ziraat fakültemiz sıralamalarda olsun, TÜBİTAK projelerinde olsun üniversitemizin göz bebeği ve önde gelen fakültelerimizden biridir. Başta dekanımız olmak üzere fakültenin öğretim elemanlarını kutluyorum.”
Programın sonunda 25 yılını dolduran öğretim üyelerine, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu plaket verdi. Profesörlüğe yükselen öğretim üyelerine de, YÖK Üyesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Sait Bilgiç, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bulut ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından biniş giydirildi.