Esnaf ve Sanatkara 'yapılandırılmış Borcunuzu' Ödeyin Uyarısı

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, esnaf ve sanatkarların yapılandırılmış borçlarını vaktinde ödemelerini istedi.

Esnaf ve Sanatkara 'yapılandırılmış Borcunuzu' Ödeyin Uyarısı

Oto Galericileri Esnaf Odası tarafından üyelerine yönelik düzenlenen Yeni Dönem Vergi Usul Kanunu hakkında bilgilendirme toplantısında konuşan Vergi Dairesi Başkanı Aksoy, her vatandaş gibi esnaf ve sanatkarların da yasaları iyi bilmesinin menfaatlerine olacağını belirtti.

Aksoy, “Biz ceza meraklısı değiliz. Mükelleflerimiz ilgili ve bilgili olsun istiyoruz. Yasalara uyun, mağdur olmayın.” dedi.

Adana ESOB eğitim ve hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıya TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık, Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy ile Grup Müdür Vekili Kamil Kurt ve Vergi Denetim Koordinasyon Müdür Vekili Recep Yavuz, ESOB Yönetim Kurulu Üyeleri ile Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Güveloğlu ve çok sayıda esnaf odası başkanı ile galerici esnafı katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık, odaların ne işe yaradığı yolundaki eleştirilere en iyi cevabı bu toplantıların verdiğini söyledi.

Odaların, kanunlar çerçevesinde kurulduğunu ve kendilerine bağlı olan esnafa hizmet götürmekle mükellef bulunduklarını belirten Başkan Barışık, “Bugün bu toplantı olmasaydı, belkide burada sizleri bilgilendirecek olan Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy ve yardımcıları ile belki birkaç kişi dışında çoğunuz görüşemeyecek ve sorunlarınızı anlatamayacaktınız. Burada Oda Başkanı Mehmet Güveloğlu sayesinde bu imkânı yakalamış bulunuyorsunuz.” diye konuştu.

Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Mehmet Güveloğlu da oto galericileri arkadaşlarının kendilerine ilettikleri sorunlara cevap bulabilmek için Vergi Dairesi Başkanı Aksoy ile toplandıklarını belirtti.


CEZA KESMEKTEN ZEVK ALMIYORUZ
Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy ise her zaman vergi mükelleflerine yardımcı olduklarını belirterek, ceza kesmekten zevk almadıklarını, aksine mükelleflerin ilgili ve bilgili olarak sorumluklarını yerine getirmeleri halinde cezaya zaten gerek kalmayacağını bildirdi.

Aksoy, esnafın özellikle Yeniden Yapılandırma Yasası çerçevesinde vergilerini günü geçirmeden ödemelerini isteyerek, “Bir iki gün sonra öderim, nasıl olsa ceza almam.” demelerinin yanlış olduğunu vurguladı.

Aksoy, “ Bir iki günlük gecikmede bile e-devlet sisteminde mükellefin borcunu ödemediği görülmektedir. Buda cezayı getirmektedir. Borcunuzu vaktinde ödeyin, mağdur olmayın.” diye konuştu.

e-devlet sisteminden tüm vatandaşların ticaret yapmasalar bile herkesin nüfus kimlik numarasından dolayı neyle uğraştığı ve alıp sattığının görülebildiğini da anlatan Başkan Aksoy, artık vergiden kaçışın olmadığını belirtti.

Esnafın en fazla yakındığı kayıt dışı ticaretle haksız rekabete yol açanlarla mücadelelerinin sürdüğünü de açıklayan Aksoy, “Haksız rekabete yol açan vergisini veren esnafın karşısında olan kayıt dışına karşı yasalar çerçevesinde tüm görevlerimizi yerine getirmek için uğraş veriyoruz.” ifadesini kullandı.

Toplantıda daha sonra oto galericilerin “Yüzde 18’lik KDV, Gider Makbuzu Kullanımı, Ticari Araçların Alım Satımındaki Vergilendirme” gibi sorularını yanıtlayan Aksoy, esnafı ilgilendiren her konuda İnternet sitesinden kendilerine ulaşabileceklerini, bizzat gelerek veya yazılı başvurmaları halinde herkese yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.