İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 60 Yaş Kartı'nı Tartıştı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 2012 yılındaki ilk toplantısını yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 60 Yaş Kartı'nı Tartıştı
Meclis Başkan Vekili Adnan Oğuz Akyarlı’nın yönettiği toplantıda, toplu ulaşımda uzun yıllardır devam eden 60 Yaş Kartı uygulamasının Sayıştay Daireler Kurulu’nun kararı gerekçe gösterilerek sona erdirilmesi de tartışıldı. Gündem maddeleri görüşülmeden önce CHP`li meclis üyelerinden bir grup, Bakanlar Kurulu’na iletilmek üzere 60 yaş ve üzeri kişilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlanması amacıyla temenni kararı alınmasına ilişkin önerge sundu. Önergede, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 60 ile 74 yaş arası kişilerin “yaşlı” sayıldığı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını doldurmuş kişilere yaşlılık aylığı bağlanabildiği belirtildi. Bu kapsamda yaşlı fertlerin gelir, sağlık, barınma, beslenme ve ulaşım ihtiyaçlarının karşılanmasının çağdaş toplumun gereği olduğu vurgulandı. Önerge, AK Parti`nin ret oylarına karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.


AK PARTİ: ÖNERGE 60 YAŞ KARTLARININ İPTALİNE ZEMİN OLUŞTURMAK İÇİN
Oylamadan önce önerge hakkında görüşlerini bildiren AK Parti Grup Başkan Vekili Kenan Çakar, 60 yaş kartlarının iptal edilmesine zemin oluşturulması için verildiğini öne sürdü. Bunun üzerine CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan, Sayıştay Daireler Kurulu Kararı’nın yok varsayılamayacağını belirterek, “Bu iş, siyasi polemik konusu olmamalı. Bir çözüm önerisi var ve bunun etrafında kenetlenilmesini istiyorum. Biz Sayıştay kararı doğrultusunda işlemimizi icra etmek zorundayız.” dedi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Sayıştay kararından sonra hukukçularla yoğun bir mesai harcadıklarını belirterek şunları söyledi: “60 Yaş Kartı uygulamasını durdururken bunun yolunun Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde olduğunu, Büyükşehir Belediye Meclisi’nden alacağımız bir tavsiye kararının Bakanlar Kurulu’na ulaştırılmasını ve orada alınacak kararla bu konunun yasal zemine oturtulmasını öngördük. Destekledikleri için hem MHP hem CHP’li meclis üyelerine teşekkür ediyoruz. AK Parti grubundaki arkadaşlarımızın bu konuda ne düşündüklerini bilemiyorum. Her siyasi parti, kendi görüşü doğrultusunda değerlendirme yapıp oy verecektir. Saygı duyuyoruz ama bir yol haritası belirledik. Umuyoruz ki Bakanlar Kurulu da gerekli değerlendirme ve düzenlemeyi yapar. Bizim aldığımız meclis kararı, tavsiye niteliğindedir. Umuyorum, sonucu olumlu olur.”

SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?
ESHOT Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı, toplu ulaşımda kullanılan kartların verilme amacı, istenecek belgeler, hak sahiplerinin faydalanma şekilleri ve bedellerinin yer aldığı düzenlemelerle ilgi taslak, 2011 Mayıs ayında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülerek kabul edildikten sonra Sayıştay’a gönderilmişti. Taslağın 11. maddesine itiraz eden Sayıştay Daireler Kurulu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ikamet eden ve 60 yaşını dolduran kişilere toplu ulaşımdan ücretsiz veya indirimli yararlanmaları için 60 Yaş Kartı verilir” ibaresini içeren maddenin kanuni dayanağı bulunmadığını belirterek taslaktan çıkarılmasını istedi.