Yörükler Aydın’da Bir Araya Geldi

Aydın Yörük Efe Kültür Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte Adapazarı, İzmir, Aydın ve Muğla’da yaşayan Yörükler bir araya geldi.

Yörükler Aydın’da Bir Araya Geldi
Aydın Yörük Efe Kültür Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Vali Yardımcısı Halis Peker, Adnan Menderes Derneği Başkanı Şuayip Yeğen, Adapazarı ile Çanakkale Şehit ve Gazi Yakınları Derneği, İzmir Tire Yörükler Derneği ve Muğla Yörük Obaları Derneği üyeleriyle çok sayıda davetli katıldı. Davul zurna eşliğinde yöresel halk oyunları gösterilerinin yapıldığı etkinlik, Efelerin ve yöresel sanatçıların performanslarıyla renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlikte konuşan Aydın Yörük Efe Kültür Derneği BaşkanıMuhsin Aydoğdu, “Geçmişte 27 Mayıs tarihleri bizler için zor günlerdi. Aydın işgal edildiğinde, Nazilli’de efelerden 17 kişilik bir grup kuruldu. Yedi bin düşman askerine karşı 17 kişi bu memleketin kurtulacak dedi, bu mücadele yürek ve cesaret işiydi. Aydın Yörük Efe Kültür Derneğimizi kuralı 3 yıl oldu. Şimdi bizde aynı yürek ve cesaretle kültür savaşı yapıyoruz. İzmir, Muğla, Adapazarı illerinden gelen derneklerimiz şu anda buradalar çok arzu etmelerine rağmen katılamayan derneklerimizle hep beraber Yörükler ve efeler olarak biz kültür savaşını başlattık ve devam ediyoruz. Artık silahla savaşmak yok. Biz Anadolu kültürüyle bugünlere geldik. İslam’ın verdiği ahlakla Yörüklüğün verdiği dürüstlükle ve Osmanlının verdiği cesaretle bugünlere geldik. Güreşleri, zeybekleri, horonları devam ettirmek için mücadele ediyoruz” dedi

Aydın Milletvekili Mehmet Erdem de, “Aydın Yörük Efe Kültür Derneğimiz, Efelerimiz böyle güzel dostları bir araya getiriyor. Bu millet ne kadar büyük bir millet, şu çilekeş Anadolu toprakları üzerinde nice kavimler nice medeniyetler gelmiş geçmiş ama bizim milletimiz bu Anadolu topraklarının en son sahibidir ve inşallah ebediyen de öyle kalacaktır. Bu millete büyük yapan değerler var. İnancımızdan, tarihimizden, gelen ve bizi biz yapan değerler var. Her millet büyük olamıyor. Bir milleti büyük yapan ve yaradılıştan ve doğuştan gelen cenabı hakkın vergisi bazı nimetler, bazı özellikler var. İslam ülkeleri içinde lider konumunda olabilecek ülkenin insanları Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarıdır. Bu nedenle zaten 16 Türk Devleti tarih içersinde devlet olarak yer alabilmiştir. Asya’dan Avrupa’ya at koşturmuş üç kıtada yedi denizde mühür vurmuşuz. Zor anlarımız olmuş kurtuluş savaşını mücadelesini verdiğimiz anlar ama her zor anda bu milletin içersinden öyle değerler çıkmış ki Yörük Ali Efeler, Sökeli Cafer Efeler, Çete Ayşeler ve şehitlerimiz. Onlar şu anda aramızdalar. Öyle insanlarımız var ki yeri geldiğinde Yörük Ali Efe, Çete Ayşe Efe olmasını da bilir” diye konuştu. Vali Yardımcısı Halis Peker ise, “Bu kültürlerimizi yaşatmamız lazım. Ben sizlerde o heyecanı gördüm ve gerçekten duygulandım ve sizler bu heyecanınızı yitirmediğiniz müddetçe ülkemize hiç bir şey olmaz. Türk milleti, Türk devleti ebediyete kadar yaşayacaktır, buna inanıyorum” şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA