"kültürel Kirlenme, Sahte İçkileri ve Bozuk Genetikleri Getirdi"

Dünyayı saran kültürel kirlenmenin etkileri hakkında bilgi veren hidrobiyolog Prof.

'kültürel Kirlenme, Sahte İçkileri ve Bozuk Genetikleri Getirdi'
Dr. Gürkan Ekingen, kültürel kirlenmenin ve genetikle oynamanın; sahte içki, kadın cinayetleri gibi olumsuzlukları da artırarak insanların ölümüne neden olduğunu vurguladı.

Dünyada çevre ve doğa, gürültü, radyoaktif gibi birçok kirlilik ön plana çıkarken, kültürel kirlilik de sinsi bir şekilde artarak insan hayatını olumsuz etkiliyor. Kültürel kirlenmenin yansımalarının birçok olumsuzluklara neden olduğunu vurgulayan emekli Prof. Dr. Gürkan Ekingen, yürüttüğü çalışmalar kapsamında kültürel kirlenmenin diğer kirlilikle birlikte hızla yükselişe geçtiğine dikkat çekti.

"Çok mu önemli karpuz ile kabağın melezlenmesi, kıpkırmızı karpuzun kabak tadı vermesi, domatesle patatesin melezlenmesi, patates görünümünde domateslerin oluşması?" şeklinde kültürel kirlenmeye dikkat çeken Gürkan, "Çaya ot veya boya maddelerinin, deterjanlara tuz ve boyası katılması kültürel bir çöküntüdür. Sahte içkiden 5 kişinin ölmesi hep kültürel kirlenmedir. Son günlerde izliyoruz, borsada, enerji, içki operasyonları düzenleniyor bu kirlenmenin temizlenmesi içindir. Hepimize acı veren kadınlarınöldürülmelerini yine kültürel kirlenmeye dahil edebiliriz" dedi.

Kirliliğin insanların suya, toprağa, havaya dışarıdan getirdiği fizikisel, kimyasal, biyolojik maddeler olduğunu vurgulayan Gürkan, "Çevre kirliliği, toplumsal kirlilik, ahlaki kirlilikle etkilidir. Doğaya egemen olma çalışmalarıdır. Doğayı, düzeni tahrip etmeye başlayan insanlar artık zarar görmeye başlamışlardır. Gürültü kirliği de günümüzde ilk sıralarda yerini almaya almıştır. Eğlence yerlerinin belli bir saatten sonra kapatılması gerekmektedir. Çevredeki yaşam gürültüleri dahi insanların siniryapısını bozmaktadır. Geçmişte kolera, veba gibi hastalıklarla savaşan insanlar, gürültü kirliliği ile mücadele etmek zorunda kalacaklardır. Gürültü o kadar tehlikelidir" diye konuştu.

Çevre ve doğa, küresel ısınma gibi etkilerin yanında radyoaktif kirliliklerin de tehlike boyutunda olduğunu ifade eden Gürkan, Japonya ve Almanya gibi ülkelerin radyoaktif enerjileri azaltmak için çalışma başlattığını, Türkiye'nin de bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: İHA