Libya’da Muhalifler, Kaddafi’yi Yakalamak İçin Özel Ekip Kurdu

Libyalı muhalifler, henüz nerede olduğu bilinmeyen Albay Muammer Kaddafi’yi yakalamak için özel bir birim kurdu.

Özel ekip, Kaddafi’nin yardımcılarının telefonlarını dinleyerek, uydu görüntülerini kullanarak, görgü tanıklarıyla röportajlar yaparak Kaddafi’nin izini sürecek.
Kaddafi’nin nerede olabileceğine dair bilgiler çoğunlukla karadan gelse de Fransız bir istihbarat yetkilisi de Fransa’nın ve diğer Batılı ülkelerin de yardımda bulunduklarını söyledi. Şüpheli telefonların uydu üzerinden takip edilmesi, Kaddafi’nin nerede olduğunu ortaya çıkarabilecek en önemli araç olarak görülüyor. Kaddafi, önceki gün Suriye’nin Arrai televizyonuna muhtemelen uydu telefonuyla bağlanmıştı. Bazı Amerikalı yetkililere göre Kaddafi’yi arayan ekibe küçük bir grup CIA ekibi de yardım ediyor.

Aylardır kamuoyunun karşısına çıkmayan Kaddafi’nin, muhaliflerin Trablus’a girdiği 21 Ağustos’tan beri nerede olduğu tam olarak bilinmiyor. Ailesi Cezayir’e kaçan Kaddafi’nin de Nijer’e gitmiş olabileceği iddia edilmişti. Ancak Nijer bu iddiaları reddediyor.

Son olarak Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Compaore ile Ouagadougou’da görüşen Nijer Başbakanı Brigi Rafini, Kaddafi’nin Nijer’de olmadığını söyledi. Rafini, “Bazı söylentiler duyuyoruz. Bazıları Burkina’da bazıları Nijer’de olduğunu söylüyor ama hiçbiri gerçek değil. En azından şimdilik biz kendisine bir korunma sağlamadık” dedi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin aradığı Kaddafi’yi kabul edip etmeyeceği sorulan Nijer Başbakanı “Böyle bir durum ortaya çıktığında kararımızı vereceğiz” diye ekledi.

Hem Nijer hem de Burkina Faso, uzun yıllar Kaddafi’nin desteğini almış iki Batı Afrika ülkesi olurken, Kaddafi’nin sığınacağı potansiyel ülkeler arasında yer alıyor.