Fethiye`deki Müze ve Ören Yerlerini 8 Ayda 80 Bin Kişi Gezdi

Muğla`nın Fethiye ilçesinde ziyarete açık ören yerleri, 2011 yılının ilk 8 ayında 80 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Fethiye`deki Müze ve Ören Yerlerini 8 Ayda 80 Bin Kişi Gezdi
En fazla ziyaretçiyi 36 bin 796 kişi ile 5 bin yıllık geçmişe sahip Kayaköy antik kenti aldı.

Fethiye Müze Müdürlüğü 2011 yılında ilçede bulunan müze ve ören yerlerine yapılan ziyaretçi sayıları ve elde edilen gelirleri açıkladı. Buna göre ilçede ziyarete açık olan 8 ören yeri ve Fethiye Müzesini ilk 8 ayda 80 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Ziyaret edilen müze ve ören yerlerinden toplam 4304 bin 415 lira gelir elde edildi. Yerli ve yabancı turistler tarafından en fazla ziyaret edilen ören yeri ise Kayaköy ve Kaunos antik kentleri oldu. TURSAB tarafından biletleri kesilen iki tarihi kenti toplam 60 bin kişi ziyaret ederken elde edilen toplam gelir ise 280 bin lira civarında oldu. TURSAB Fethiye Bölgesel sorumlusu Salih Taşçı konu ile ilgili yaptığı açıklamada, 1 Mart tarihinden itibaren bilet kesim işi kendilerine verilen Kayaköy’ün son yılların en fazla ziyaretçisini ağırladığını söyledi. Taşçı ayrıca, 1 Ağustos tarihinden itibaren 8 lira olan giriş ücretinin de 5 liraya düşürüldüğünü açıkladı.
Fethiye Müzesi bünyesinde yer alan ören yerlerin başını ise Gemiler Adası alıyor. 2 bin 646 kişi tarafından ziyaret edilen Gemiler Adası’ndan 16 bin lira gelir elde edilirken burayı Tlos antik kenti takip ediyor. Kazı çalışmaları devam eden Tlos’u 2 bin 234 kişi ziyaret ederken elde edilen gelirin miktarı 10 bin 750 lira olarak kayıtlara geçti.
Diğer ören yerlerinden Letoon`u bin 200 kişi, Amintas Kaya Mezarlarını bin 821 kişi, Pınara`yı 667 kişi ve Kadyanda`yı da 596 kişi ziyaret etti. 1 yıl önce tadilatı bitirilerek ziyarete açılan Fethiye Müzesi`ni ise bin 022 kişi tarafından ziyaret edildi. 3 lira giriş ücreti alından Fethiye Müzesi’nden elde edilen gelir ise bin 800 lira oldu.

Fethiye Müze Müdürü İbrahim Malkoç ziyaretçi sayısını artırmak ve insanların tarihle barışmasını sağlamak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söylerken, yenilenen Fethiye Müzesi’nin bu haliyle bölgenin en kapsamlı müzesi olduğunu açıkladı. Yaka Köyü’nde bulunan Tlos’ta devam eden kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılan Roma imparatorlarına ait heykellerin de Fethiye Müzesi’nde sergilendiğini ifade eden Malkoç, özellikle yerli halkı müze ve ören yerlerini ziyaret etmeye beklediklerini söyledi.