İran, Tacikistan’a Petrol Ürünleri İhraç Etmeye Hazır

Tacikistan’da çalışma ziyaretinde bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Tacikistan’a petrol ürünleri ihraç etmeye hazır olduklarını kaydetti.



Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile bir araya gelen Ahmedinejad, “Tacikistan’a enerji kaynakları ihracatını gerçekleştirmeye hazırız. İki ülkeyi ortak tarih, din, kültür ve gelenekler birleştiriyor.” dedi.


Önümüzdeki dönemden itibaren petrol ürünleri ihracatına başlayabileceklerini belirten Ahmedinejad, enerji kaynaklarının sevkiyatını boru hattıyla olmazsa, başka yollarla gerçekleştireceklerini söyledi. İran lideri, bu konuların önümüzdeki günlerde Tahran’da yapılacak 9. İran-Tacikistan hükümetlerarası ekonomik komisyonu toplantısında detaylı bir biçimde ele alınacağını bildirdi.

Son dönemde, Tacikistan petrol ürünleri konusunda sıkıntı yaşıyor. Tacikistan petrol ithalatının yüzde 90'ını Rusya'dan gerçekleştiriyor. Rus hükümetinin gümrük vergilerinin artırılması yönünde aldığı kararın Tacik piyasasında petrol fiyatında artışa yol açmıştı. Tacikistan, daha önce Rusya'dan petrol ithal ederken gümrük vergisi ödemiyordu. Moskova yönetimi, vergi almakta ısrar edince Duşanbe de petrol ithalatını çeşitlendirmeye yöneldi.