350 Yıllık Tarihi Taşhan'da Kadınlar Meslek Öğrenecek

Afyonkarahisar’da Demirciler Çarşı'nda bulunan ve yıllardır kaderine terk edilen tarihi Taşhan, önümüzdeki yıl restore edilerek bayanların sosyal ve el becerilerini geliştireceği bir merkeze dönüştürülecek.

Taşhan’ın günümüze kazandırılması için başlatılan istimlak çalışmaları da tamamlandı. Bir zamanlar kalaycıların, yemenicilerin ve kervanların konakladığı Taşhan, restore edildikten sonra kadınların meslek öğreneceği bir kültür merkezi halinde getirilecek.

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, bugüne kadar bir türlü tamiri yapılamayan Taşhan için önümüzdeki yıl nisan ayında çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Kamulaştırma işleminin uzun yıllar aldığından şimdiye kadar işlem yapılamadığını belirten Balkanlıoğlu, kamulaştırmanın tamamlandığını ve yatırım programına alındığını kaydetti. Restorasyon projesinin ihalesinin de yapıldığını ifade eden Balkanlıoğlu, “İhaleyi alan firma hazırladığı restorasyon projelerini Kütahya Bölge Müdürlüğü’ne teslim etti. Bunun üzerine kurum teknik elemanları tarafından incelemede bulunuldu.” dedi.

Taşhan’ın çevresindeki dükkan ve iş yerlerinin kamulaştırma işlemlerinin sona erdiğini ifade eden Balkanlıoğlu, yaklaşık 350 yıllık olduğu bilinen Taşhan’ın restorasyon çalışmalarına önümüzdeki nisan-mayıs aylarında başlanacağını anlattı. Balkanlıoğlu, sonrasında Taşhan’ın kente kazandırılması için çok amaçlı bir projeyi hayata geçireceklerini söyledi.

Restorasyon yapılırken kuru bir restorasyon yapılmasın diye düşündüklerini ifade eden Balkanlıoğlu, “Vatandaşlarımıza ve etrafında bulunan esnafa fayda getirecek bir şekilde restore edilmesi bizim için önemli. Burasının bir ticari merkez olmasından ziyade, özellikle kadınlara yönelik bir kültür merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Kadınların nakış ve benzeri el işlerini yapacakları özel donanımlı yerler, hüs-ü hat, tekzib ve el sanatlarının kadın sağlığı hizmetleri için düzenlenmesini düşünüyoruz.” diye konuştu. Balkanlıoğlu, tarihi mekanın kadınların sosyal, kültürel ve yaşam becerilerini geliştirmek üzere eğitim alacakları ve bu tarzda çeşitli kursların ve eğitimlerini verildiği önemli bir merkez olmasını istediklerini dile getirdi.