Soğuk Havalara Karşı Trabzon Hurması

Diyarbakır Akdemir Baharat Kuruluşu herbalisti Cahit Gürkaş, yaklaşan soğuk havalar için Trabzon hurmasının iyi bir koruyucu olduğunu söyledi.

Herbalist Cahit Gürkaş yaptığı açıklamada yaklaşan kış sezonu ile soğuk hava şartlarından korunmak ve vücut ısısını arttırmak için Trabzon hurmasının tüketimine önem verilmesi gerektiğini söyledi. Gürkaş, "İnsan sağlığı açısından çok önemli bir yeri bulunan Trabzon hurması içeriğinde bulunan A vitamini, Magnezyum, Kalsiyum, Potasyum, Çinko, Fosfor ve Demir mineralleri sayesinde vücut direncinin artmasına katkı sağlayarak, kalp ve damar sistemi, sindirim sistemi hastalıklarında etkili bir meyvedir" dedi.

Hurmanın lifli olduğu için pişirilerek tüketildiğinde ishali kesmede oldukça yararlı olduğunu vurgulayan Gürkaş, "Kolestrolü düşürmede ise sabah ve akşam 1 adet yenmelidir. Antioksidan özelliği taşıdığından Hipertansiyon hastalarının rahatlıkla kullanabileceği bu meyve sayesinde bağışıklık sistemlerinin güçlenmesinde önemli bir yeri vardır. Bilindiği gibi kanda ve kalp kaslarında magnezyum azlığı kalp krizi riskini arttırmaktadır. Dolayısıyla Trabzon Hurması içeriğindeki yüksek oranda taşıdığı magnezyumsayesinde Kalp tutukluğu, Kronik yorgunluk, Uykusuzluk, Asabiyet, Sindirim azlığı solunum bozukluğu ve kalp çarpıntısı gibi etkileri ortadan kaldırmakta ve beyindeki damarları rahatlatarak kan akışını iyileştirmektedir. Demir minerali açısından da zengin olan bu meyve kanın kırmızı hücrelerinin oksijelenmesini sağlayarak Anemi, konsantrasyon azlığı, Kemik erimesi, azalan fiziksel kapasiteye karşı direnç sağlar. Bu değerli meyvenin yaprakları kurutulup içildiğinde bağırsaklardaki parazitleri düşürmedeoldukça etkilidir" diye konuştu.
Kaynak: İHA