Endonezyalı Bakan Konuşurken ‘tercüme’ Krizi Yaşandı

Bursa’da düzenlenen Uluslararası Yaşlanma ve Yaşlılık Kongresi’nde ‘tercüme’ krizi yaşandı.

Endonezyalı Bakan Konuşurken ‘tercüme’ Krizi Yaşandı
Endonezya Sosyal İşler Bakanı Dr. Salim Segah Al-Jufri konuşurken çeviri yapılamadı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın sinirlendiği bu durum, Vali Şahabettin Harput ve diğer görevlilerle yapılan kısa bir konuşmanın ardından giderildi. Arınç, bu önemli konuşmanın tercüme sıkıntısından tam dinlenemediği için misafir bakandan özür diledi. Arınç, yazılı metnin çoğaltılarak herkese takdim edilmesini istedi.

Endonezya Sosyal İşler Bakanı Dr. Salim Segah Al-Jufri kongredeki konuşmasında, yaşlı insanların diğer kişilerle aynı haklara ve aynı özgürlüklere sahip olması gerektiğine dikkat çekti. Dr. Salim Segah Al-Jufri şöyle konuştu: “Özellikle yaşlı kesimin giderek artan giderlerinin onlara sağlanması, bilgilerinden becerilerinden, tecrübelerinden nasıl yararlanılabileceği göz önünde bulundurulmuştur. Hükümetimiz bu tip bir yasanın uygulanması sırasında yaşlıların sağlığının korunması açısından en önemli adımı atmıştır. Bu yasanın uygulanması için bir koordinasyon sistemi kurulması gerektiğini gördük. Sosyal ilişkiler bakanlığı, yaşlılar için özel uygulamalar ortaya koymuştur. Birisi hemşirelik hizmetleridir. İkincisi yaşlıların evinde verilen sağlık hizmetidir. Üçüncüsü kurumsal bir programın oluşturulmasıdır. Bu çalışmalar çerçevesinde 10 binin üzerinde yaşlı 2011 yıl itibariyle ayda 30 dolarlık yardım almaya hak kazanmıştır. Kurumlar arası bir ağ oluşturulmuştur. Endonezya hükümeti, yaşlı nüfusa yönelik sağlık yardımlarının yanında önleyici tıp hizmetleri de sunmaktadır. Yaşlı nüfusun yaşam kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır. Bunların bir kısmı kurumsal olarak yapılmakta, bir kısmı sağlık kurumlarında ve evlerde verilen hizmetlerle temin edilmektedir.”
Endonezya’da toplum sağlık merkezlerinin faaliyete geçirildiğini bildiren misafir bakan, şöyle devam etti:
“Amaç, sosyal koruma sistemleri aile yaşlıların yaşam kalitesini artırmak. Onların çalışma ortamlarını artırmak, faaliyetlerini ailesi ve toplum için olumlu yönde desteklemek. Aynı zamanda yaşlı nüfusun sosyal ve dini faaliyetlerini yerine getireceği bir ortam sağlamaktır. Bizim bakanlığımız Endonezya’daki toplumsal refahın sağlanması için önde gelen kurumdur. Bizim düşüncemiz, devletin uzun vadede yaşlılar için sosyal refahı tek başına sağlayamayacağıdır. Bizim toplumun herkesimin ihtiyacımız olacaktır. Yaşlı nüfus gittikçe büyüyen bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Bu nedenle sivil toplumların sadece bir gelişim hedefi olarak görülmemesi gerektiğini, aynı zamanda bir sosyal refah uygulamalarında bir paydaş olarak değerlendirilmesi gerekir.
Endonezya’da gerçekten çok güzel,doğal yerlerimiz var. Yaşlı nüfusun rahat hayat sürdürmelerine olanak sağlıyoruz. Krallık sarayları ve Yakarta adını verdiğimiz yerler. Bali’yi de zaten tanıyorsunuz. Bali’yi ziyaret eden yaşlılar burada hayatlarının en güzel günlerini geçiriyorlar. Çünkü gerçekten mükemmel, sessiz, sakin bir yer. Buradaki SPA uygulamaları, masaj terapileri yaşlılar için güzel bir tatil imkanı sunuyor.”

“KONGREYE EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞIMIZ İÇİN MUTLUYUZ"
Vali Şahabettin Harput da dünyamızın geleceğini tehdit eden yaşlılığın Bursa’da tartışılıyor olmasından duyduğunu mutluluğu dile getirdi. Vali Harput şu bilgileri verdi: “Bursa Türkiye’de nüfus itibariyle 4. ihracatta 2. ülkemizin en hızlı kalkınan ili. Otomotiv, tekstil ve gıda sanayinde ekonominin lokomotifi ama tarih ve medeniyetler şehridir. Osmanlı’yı kurmuş ve 130 yıl başkentlik yapmıştır. Ülkemizde 50 yaş üzerinde 14 milyon insan vardır. Sağlık turizmi ve tıp turizmi hız kazanacaktır. Kalp, göz ve estetik tıbbın gözde bölümleridir. Ülkelerin bu alanlarda verdiği destek de çok önemlidir. AB, vatandaşlarına sağlıklı yaşlanma konusunda büyük destekler vermiştir. Kongrenin amacı, konuya, devletlerin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün dikkatini yaşlılığa çekmek. İleriye dönük plan ve proje yapılmasını temin etmek. Özellikle yerel yönetimlerin konuya eğilmesini sağlamaktır.”

TALEP YERİNE ARZ MERKEZLİ POLİTİKA ÜRETMELİYİZ
Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Zahderoğulları da yeni hizmet politikaları hakkında bilgi verdi. Sosyal hizmetler ve sosyal yardımların sunumunda halk temelli bir yaklaşım sergilediklerini anlatan Zahderoğulları, talep yerine arz merkezli politika ürettiklerini anlattı. Türkiye’de nüfusumuzun yarısının 29 yaşın altında olmasına karşılık doğum oranlarının azalmasından yakınan Ahmet Zahderoğulları, “Yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 7.2. 2050 yılında yüzde 50’yi aşacak. Nüfusun yaşlanması her alanda yeni politikalar oluşturmamızı zorunlu kılıyor. Toplam 286 huzurevinde 19 bin yaşlı vatandaşımıza bakıyoruz ancak çok daha fazla yaşlımıza bakacak sistemlere ihtiyacımız olacak. 2006 yılında yapılan araştırmada yaşlılarımızın ‘çocuklarımın yanında kalırım’ diyenlerin oranı yüzde 55. yaşlılarımız aileleri il birlikte yaşamayı tercih ediyorlar. Çok şükür aile yapımız hala güçlü. Bu güçlü aile yapısını korumayı, yaşlılarımızın mutlu yaşamasını hedeflememiz gerektiğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de kongrede şöyle konuştu: “Bursa aynı zamanda Türkiye’nin emeklilerinin yaşadığı yerlerin başında geliyor. Doğası, kaplıcaları, güzellikleriyle yaşlıların tercih etiği bir yer. Artık Türkiye’de hızla yaşlanıyor. İnşallah burada alınacak kararlar pratikte de uygulanır. Bizlerde bunları uygulamaya geçeceğiz.”
Türkiye Yaşlı Bilimleri ve Teknoloji Vakfı (TÜYEV) Başkanı Dr. Engin Doğan da vakfın, ‘konusunda uzman bilim adamlarıyla devlet-hükümet erkanını, bu işe gönül veren sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek hem geçmişimiz hem geleceğimiz olan yaşlılarımızın sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunlara çözüm yolları üreterek toplumun temelini oluşturan yaşlılarımıza vefa göstermek’ amacıyla kurulduğunu aktardı. Doğan, “Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ülkelerin bu alanda bölgesel işbirliği yapmaları yönündeki tavsiye ve çağrılarından yola çıkarak konuyu bölgesel temelde ele almak ve birbirlerine gerek kültür gerekse ekonomik ve siyasi çıkarlar açısından oldukça yakın olan komşu ve kardeş topluluklarla, ortak bir Uluslararası Yaşlanma ve Yaşlılık Kongresi’nin yapılmasına gereksinim duyulmuştur.

Uluslararası Yaşlanma ve Yaşlılık Kongremizle, bölgesel olarak konuya devletlerin, hükümetlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün ve yaşlanan grupların kendilerinin ve çevrelerinin dikkatlerini çekmek, toplumsal farkındalık ve bilinçlenmenin gelişmesine katkıda bulunmak, yaşlı dostu toplum ve şehirlerin oluşturulabilmesi, yerel yönetimlerin konuya eğilmelerini, yaşlanma ve yaşlılık politikaları ve projeleri geliştirmeleri hususunda adımlar atılmasına katkıda bulunmak amacını taşıyoruz.” diye konuştu.