Kuyucuk`ta Nesli Tükenen Kuşlar Koruma Altına Alınacak

Kars`ın Arpaçay ilçesine bağlı Kuyucuk Gölü`nde nesli tükenen kuşların koruma altına alınacağı bildirildi.

Kuyucuk`ta Nesli Tükenen Kuşlar Koruma Altına Alınacak
Asya ve Avrupa kıtalarındaki göç yollarını kullanan kuşların üreme ve dinlenme yeri olan Kuyucuk Gölü`nde nesli tükenen canlılar koruma altına alınacak. Kars-Akyaka karayolu üzerinde bulunan 416 hektarlık alana sahip ve yaklaşık 250`nin üzerinde kuş türünün tespit edildiği Kuyucuk Gölü`nde yaban hayatın korunmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. "5. Sulak Alanlar Tebliği" ile Doğu Anadolu`nun ilk, Türkiye`nin ise 13. "Ramsar Alanı" olarak ilan edilen yerle ilgili Kars Orman ve Su İşleri Müdürlüğü tarafından 2010 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Yönetim Planı oluşturulmuştu. Bu kapsamda yapılan çalışmaları koordine eden Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ekipleri, Asya ve Avrupa kıtalarındaki göç yollarını kullanan kuşların barınması amacıyla Kuyucuk Gölü etrafında ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları başlattı. Kuyucuk Gölü etrafındafidan ve çam ağacı dikiminin ardından kuş popülasyonunun takibi için gözetleme kulesinin yapımına da başlandı.

Orman ve Su İşleri İl Müdürü İsmail Ersoy, Kuyucuk Gölü`nün uluslararası bir öneme sahip olduğunu belirtti. Su kuşlarının beslenmesi ve kuluçka yapmaları açısından Kuyucuk Gölü`nün hayati önem taşıdığını ifade eden İsmail Ersoy, "Kuyucuk Gölü, su kuşlarının beslenme ve kuluçka yapmaları açısından hayati önem taşıyor. Söz konusu yer, bölgenin iklimini, tarımını, hidrolojisini, su kalitesini, biyolojik verimliliğini ve sosyo-ekonomik yapısını olumlu yönde etkilemektedir" dedi.

Ersoy, "Kuyucuk Gölü, Asya-Avrupa kuş göç yolları üzerinde bulunan ve nesli tükenmekte olan bazı kuş türlerinin dinlenme ve üreme yeridir. Göl, Aras su toplama havzası içinde kalmaktadır. Derinliği 13 metredir. İl merkezine uzaklığı 43 kilometredir. 2005 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak tefrik edilmiş olan göl alanı 245 hektardır" diye konuştu. Göl için görülebilen en büyük tehlikenin tarım alanlarının göl çevresinde bulunması olduğunu belirten İsmail Ersoy, şunları söyledi: "Tarlaların göle dik sürülmesi, gölün su hacminin azalmasına ve kirlenmesine neden oluyor. Göl civarında aşırı otlatma yapılması, hayvanlara belirli noktaların değil de tüm çevrenin açık olması, yöre halkının eksik doğa bilinci ve alternatif geçim kaynaklarının olmaması göl üzerinde ayrı bir tehdit oluşturmaktadır." Öte yandan, Arpaçay ilçesine bağlı Kuyucuk Gölü üzerinden her yıl 220 tür kuşun geçtiği kaydedildi.
Kaynak: İHA