Yunanistan, Rumlara Verilen Dış Destekten Medet Umuyor

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`nu telefonla arayarak, Kıbrıs Rum Kesimi`nin Doğu Akdeniz`deki 12.

parselde doğalgaz arama çalışmalarına başlaması üzerine oluşan gergin havanın yumuşatılmasını istedi. Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı Fragos Fragoulis ise "Türklerle bin yıldır birlikte yaşıyoruz." diyerek sıcak çatışma olasılığı bulunmadığını belirtti.

Yunanistan son günlerde artan "iflas edebilir" söylentilerini bertaraf etmek için AB ve IMF ile müzakerelere yoğunlaşırken, bir yandan da Rumların başlattıkları sondaj çalışmalarına "düşük tonlu" destek vermeyi sürdürüyor. Yoğun ekonomi gündemi sebebi ile New York gezisini iptal eden Papandreu, Erdoğan ile planlanan yüz yüze görüşmesini bugün telefonla gerçekleştirdi. Türkiye`nin karşı atağı ile sert tepkisini yumuşatmaya çalışan Papandreu, "Güvenlik konuları bakımından Doğu Akdeniz`de itidal ve sükunet olmalı. Egemen bir devlet olarak Kıbrıs (Rumlar), ne yapması gerektiğine karar verme hakkına sahiptir. Bölgede problem çıkaracak tek taraflı eylemlerden kaçınmak gerekir." dedi.


New York`ta temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis ise daha net ifadelerle Atina`nın Rumlara tam destek olduğunu açıkladı. BM Genel Kurulu`nda yaptığı konuşmada Türkiye`yi "düşmanca eylemlerde bulunmakla" suçlayan Lambrinidis, "Doğu Akdeniz`e yeni gerginlikler ilave etmek ve uluslararası hukuka uymamakla" itham etti. "Türkiye`nin Yunanistan ile ilişkiler ruhuna zarar verdiğini" de ileri süren Yunan Dışişleri Bakanı, Türkiye ile Ege`deki tek sorunun kıta sahanlığının belirlenmesi olduğunu ifade etti. Bakan, bunun aşılamaması halinde Lahey Adalet Divanı`na gidilmesi gerektiğini tekrarladı.

Bu arada Atina, Akdeniz`e açılan Piri Reis gemisinin faaliyetlerini yakından izliyor. Kuzeydoğu Akdeniz`deki uluslararası sularda 8-8,5 mil hızla seyrettiği belirtilen haberlerde, Piri Reis`in bu hızının araştırma yapmadığı anlamına geldiği ifade ediliyor.

Türkiye`nin İsrail ile ilişkilerinin bozulmasından sonra Atina, Tel Aviv ile görüşmelerini yoğunlaştırarak bunu fırsata çevirmek için çaba gösteriyor. Savunma başta olmak üzere farklı konularda önemli işbirliği anlaşmaları imzalayan taraflar, Rumların başlattığı sondaj çalışmaları çerçevesinde güçlerini birleştirmenin göreceli rahatlığı içerisinde. Konuya ilişkin düşük tonlu siyasetini sürdürmesi beklenen Atina, AB, Rusya ve ABD`nin Rumlardan yana tavrından da memnun.

Rum ve Yunan tarafı, Türkiye`nin Akdeniz`de sondaj krizine bağlı sıcak çatışma olasılığını zayıf görmesinin ardından rahat bir nefes aldı. Bu bağlamda Türkiye`nin karşı atağı ile sert tepkisine karşı harekete geçen Rum lider Hristofyas, önceki tezinden vazgeçerek doğalgaz zenginliklerinden çözüm olmasa bile Kıbrıs Türk tarafının yararlandırılacağını ifade etmek zorunda kaldı. Rumlar, doğalgaz bulunması durumunda Türk tarafına düşecek hakkın yüzde 25-30 civarında olacağını savunuyor.

YUNAN KOMUTAN: "BİN YILDIR TÜRKLERLE BİRLİKTE YAŞIYORUZ"
Öte yandan Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı Fragos Fragoulis, Akdeniz`deki gerginliğe ilişkin "Türklerle bin yıldır birlikte yaşıyoruz." diyerek sıcak çatışma olasılığı bulunmadığını belirtti.

Girit adasında Piyade Yedek Subay Okulu’ndaki (SEAP) yemin törenine katılan Fragoulis, bir gazetecinin “Türkiye’nin hareketleri sizi düşündürüyor mu?” sorusuna, “Zannedersem bin yıl Türkiye ile birlikte yaşıyoruz, bizleri neden şimdi düşündürsün?” şeklinde cevap verdi.


"Yunan ordusunun son durumuna ve alarma geçirilip geçirilmediğine" ilişkin bir başka soruya ise “Silahlı kuvvetler teyakkuz halinde değil. Biz caydırıcı bir gücüz. Demokrasi, özgürlükler ve barışın koruyucusuyuz. Hiç kimse huzursuz olmasın, her şey iyi gidiyor.” dedi.