Bu sefer ayılar karpuz tarlasına saldırdı

Erzincan'ın Uluköy beldesinde Fatih Mahallesi'nin muhtarlığını yapan İsmail Kocatürk, kendisine ait 5 dönümlük karpuz tarlasına ayı tarafından zarar verildiğini ileri sürdü.

Bu sefer ayılar karpuz tarlasına saldırdı
Erzincan'ın Uluköy beldesinde Fatih Mahallesi'nin muhtarlığını yapan İsmail Kocatürk, kendisine ait 5 dönümlük karpuz tarlasına ayı tarafından zarar verildiğini ileri sürdü.

Kocatürk, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta kendisine ait karpuz tarlasının ayı tarafından zarar gördüğünü belirterek, çok sayıda karpuzun parçalandığını iddia etti.

Bölgede geçmiş yıllarda da benzer olayların yaşandığını ifade eden Kocatürk, şunları kaydetti:

"Yetkililere geçtiğimiz yıllarda müracaatlarımız oldu. Tespit çalışması yaptılar. Sonuç olarak herhangi bir şey olmadı. Bu senede ayılarla ilgili bir çözüm olacağını sanmıyorum. Ayıyı vursak cezası var, vurmasak bize zararı var. Bir şey yapamıyoruz. Emeklerimiz boşa da gitse doluya da gitse yapacağımız bir şey yok. Ürünümüzü ekip yetiştirmişiz. Satış noktasına geldiğinde ise göründüğü gibi ayı saldırısının ardından bir şey kalmamış. Ayılara karşı bazı önlemler alıyoruz ama bunlarda fayda vermiyor. Tarlalara köpek bağladık, faydası olmadı. Gece gündüz nöbet tuttuk, biz gittikten sonra veya gelmediğimiz gün ayı tarlaya gelmiş zarar vermiş. Yapacak bir şeyimiz yok.

Tarım İl Müdürü Ali Lek ise, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl aynı bölgede karpuz tarlalarına zaman zaman ayıların zarar verdiğinin tespit edildiğini ifade ederek, "Ancak bu yıl şu ana kadar bölgeden bize herhangi bir ihbar ulaşmadı. Dolayısıyla bir zarar tespiti yapılamadı. Zarar tespit başvurusu yapılmış olsaydı, gerekli incelemeyi yapar ve tarlalara verilen zararın ayı tarafından mı yoksa başka bir sebepten mi olduğunu belirlerdik" dedi.

Uluköy Belde Belediye Başkanı Yaşar Kocatürk de beldelerinde hemen hemen her yıl ayıların tarlalara zarar verdiğini ileri sürerek, "Yaklaşık 10 yıldır beldemizde benzer olaylar yaşanıyor. Ayılar ektiğimiz ürünlere zarar veriyor. Özellikle karpuz tarlalarına çok zarar veriyorlar. Bu yıl bu mevsime kadar ayılar gelmemişlerdi ama son 10 gündür ciddi bir şekilde karpuzlarımıza zarar verdiler" dedi.

Beldede yaşayan ayıların yerini dahi bildiklerini ve gördüklerinde ise vuramadıklarını belirten Başkan Kocatürk, şunları kaydetti:

"Beldemizde yetişen ürünler milli servettir. Vatandaş ekiyor, yetiştiriyor tam ürünü pazara götüreceği zaman ayılar bir gece ansızın gelip tarladaki ürünleri komple yok edebiliyor. Bunun önüne bir an önce geçilmesi lazım. Çünkü bizler ayılara dokunamıyoruz. Benden önceki belediye başkanı bir ayıyı öldürdüğü için 2 yıl boyunca mahkemelerde hakkında davalar görüldü. Hakkında 18 tane dava açıldı. Vatandaşlar bundan dolayı ayılara dokunamıyor. Devlette şu ana kadar herhangi bir tedbir almış değil. Ama bir an önce alınması lazım çünkü ciddi bir zarar görüyoruz. Sigorta şirketleri ayılardan dolayı tarlaların sigortalarını yapmıyorlar. Ürünleri sigortalatmaya çalıştığımızda ayı sigortası yapamıyoruz diyorlar. "