Tim ve Tesco'dan 500 Milyar Dolar İhracat Yolunda Güç Birliği

2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) perakende devi Tesco-Kipa ve Ekonomi Bakanlığı’nın katkıları ile yaptığı organizasyonda 60 yabancı şirket temsilcisi Türkiye’den firmalarla ikili görüşmelerde bulundu.

Tim ve Tesco'dan 500 Milyar Dolar İhracat Yolunda Güç Birliği

TİM Başkanvekili Ahmet Akbalık, “Büyük perakende devlerini ihracatçılarımızdan mal almaları için Türkiye'ye davet ediyoruz ve satışlarımızın artmasına katkıda bulunuyoruz.” dedi.

Tesco Orta Avrupa Gıda Dışı direktörü Chris Holmes ise Türkiye'nin gücüne güvendiklerini, bu ülke ile büyümeyi öngördüklerini dile getirdi. Tesco – Kipa Gıda Dışı Direktörü Mike Arnott da “ 2010’da Orta Avrupa ülkelerini simit ve helva ile tanıştırdık. Bu sene gıda dışı ürünlerde de başarılı güç birliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Türkiye’de kalmaya ve büyümeye kararlıyız.” dedi.

TİM, 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefi için faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Bu anlamda perakende devi Tesco ile 2010’da bir alım heyeti organizasyonu yapılmış ve gıda sektöründe 3,5 milyon euro’luk bir satış elde edilmişti. İki kurum, Türkiye ihracatının artırılması ve belli başlı ürünlerin Tesco raflarında yerini alabilmesi adına bu sene gıda dışı sektörlerde de benzer bir etkinlik tertip etti. Tesco’nun Orta Avrupa Satın Alma Ekibi koordinasyonu, TİM organizasyonu ve Ekonomi Bakanlığı katkıları ile perakende devine mal tedarik eden 60 yabancı şirket temsilcisi Türkiye’den firmalarıyla ikili görüşmeler yaptı.

Konu ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan TİM Başkanvekili Ahmet Akbalık, kurum olarak ülke ihracatının artırılması için faaliyetlerinin her alanda devam ettiğini belirtti. Akbalık, “Dışarı yaptığımız ihracat odaklı turların yanında artık dünyanın büyük perakende devlerini de ihracatçılarımızdan mal almaları adına Türkiye’ye davet ediyoruz. Böylece ihracatın artırılmasına katkıda bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı. Akbalık, Tesco dışında Singapur, Kanada ve Çin’den de büyük perakende firmalarının ilerleyen zamanlarda TİM’in konuğu olacağını da bildirdi.

Türkiye’nin en iyi malı en iyi fiyata veren bir ülke haline geldiğini vurgulayan Akbalık, Tesco ile yapılan buluşmadan büyük bir enerji elde edileceğine işaret etti. Akbalık, “Tesco ile daha evvel de başarılı bir etkinlik yaptık, burada yeni ve önemli iş bağlantıları kuruldu. Bu bağlantıların devamlı olmasına çok önem veriyoruz. Uzun vadeli birlik iki taraf için de yararlı olacaktır.” öngörüsünde bulundu.

Tesco Orta Avrupa Gıda Dışı direktörü Chris Holmes ise geçen sene gıda alanında gidilen güç birliğine ve olumlu sonuçlarına değinirken, “Artık kurulan bu köprüyü gıda dışı için de kurmayı diliyoruz.” dedi. Tesco’nun tüm dünyada yaygın ve güçlü bir ağı olduğunu anlatan Holmes, kendilerinin Türkiye’nin ekonomisine büyük katkılar sunacağını savundu. Holmes, Türkiye’nin gücüne güvendiklerini, bu ülke büyümeyi öngördüklerini belirtti.

Tesco – Kipa Gıda Dışı Direktörü Mike Arnott da Türkiye ile TİM kanalıyla kurdukları bağdan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Arnott, Türkiye’nin büyük fırsatları barındırdığını kaydederek, “Geçen sene Orta Avrupa ülkelerini simit, helva ve Türk balıklarıyla tanıştırdık. Bu sene gıda dışı ürünlerde de başarılı birlikteliğimizi devam ettirmek istiyoruz, Türkiye’de kalmaya ve büyümeye kararlıyız.” yorumunu yaptı. Arnott, Türkiye’nin ekonomik performansı ve yeniliğe açık yapısının çekiciliğini artırdığını ifade etti.

Arnott, Tesco Kipa olarak geçen sene gıda alanında yaklaşık 300 milyon liralık ihracat yaptıklarını anlattı. 131 olan mağaza sayılarını 150’ye çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.