Kazakistan, Bm Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine Aday

Orta Asya’nın en istikrarlı ülkesi olan Kazakistan, 2016 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne aday olduğu duyurdu.


Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerjan Kazıhanov, yaptığı açıklamada ülkesinin 2016 yılında BM Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olmaya aday olduğunu söyledi.

Çin'i ziyaret eden Kazak Bakan Kazıhanov, Çin Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada BM’nin dünya barışını sağlamak adına önemli bir kurum olduğunu ve çok önemli işler yaptığını ifade etti.

Yerjan Kazıhanov: “Dünyanın değişik bölgelerinde yaşanan savaşları ve çatışmaları önlemek, barış adına arabuluculuk yapmak için kurulmuş olan örgüt temel ilkeleri bozulmadan korunmalı ve desteklenmeli.” dedi. Kazakistan olarak bütün ülkeleri uluslararası hukuk kurallarına uymaya davet eden Kazıhanov, Güvenlik Konseyi’nin bünyesinde kurumsal reformların yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

BM’nin, çatışma ve diğer benzer durumlarda müdahale hakkına sahip olan tek uluslararası otorite olduğunu da sözlerine ekleyen Kazak Bakan Yerjan Kazıhanov, 2016 yılında Kazakistan’a Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne geçici üye statüsünün verilmesi durumunda aynı görüşünü koruyacağını ifade etti.