Çağlayan: 7 Ayda 9,1 Milyar Dolarlık Sermaye Girişi Güvenin Göstergesi

Ocak-Temmuz 2011’i kapsayan 7 ayda, Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye miktarı 9,1 milyar dolara ulaştı.

Böylece 2010`un toplamında giren 9,3 milyar dolarlık yabancı sermaye rakamı 7 ayda yakalanmış oldu. Yabancı sermayenin yüzde 91’i Avrupa Birliği ülkelerinden geldi. Temmuz ayında da doğrudan yabancı sermaye yatırım miktarı 2,8 milyar dolar oldu.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Temmuz 2011`de yaşanan doğrudan yatırım girişlerini değerlendirdi. Dünyada global krizle ilgili sıkıntılar artarken, yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine güvenlerinin artarak devam ettiğine işaret eden Çağlayan, 2011 yılı temmuz ayı ödemeler dengesi verilerine göre, Temmuz ayında uluslararası doğrudan yatırım girişleri yaklaşık 2,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini belirtti. Böylece 2011`in ilk yedi aylık döneminde uluslararası doğrudan yatırım girişinin 9,1 milyar dolar seviyesine ulaştığını vurguladı. Çağlayan, konuyla ilgili açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Geçen yılın aynı dönemine (4,5 milyar dolar) göre bu iki katından fazla bir artış demektir. 7 ayda gerçekleşen doğrudan yatırım girişi 2010 yılının tamamında gerçekleşen 9,3 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım rakamını da yakalamıştır. Dünyanın pek çok ülkesinde yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için güvenli bir liman olduğunu bu gelişmeler de doğrulamaktadır. Ocak-Temmuz döneminde gerçekleşen sermaye girişlerinin yaklaşık yüzde 91’inin AB ülkeleri kaynaklı olması, Türkiye’nin Avrupa ve Avrasya’nın mal ve hizmet üretim ve ihracat üssü olma yolunda ilerlediğinin kanıtı olmasının yanısıra, kriz ortamındaki AB ülkelerinin Türkiye ekonomisine duydukları güveni de göstermesi bakımından önemlidir."