Esnaf Odaları İle Büyükşehir Arasında Zam Kavgası

Okulların açılmasına bir hafta kala servis ücretlerine zam yapılması, esnaf odaları ile büyükşehir belediyesini karşı karşıya getirdi.

Antalya Servisçiler Odası’nın Antalya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (AESOB)’ne müracaat ederek servis ücretlerine yüzde 7 zam alması, Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ile yetki tartışmasına yol açtı. Ulaşım Daire Başkanı Nazif Altınpınar, esnaf odalarının zammı UKOME’ye onaylattırması gerektiğini ileri sürerken Antalya Servisçiler Odası Başkanı Adil Demir, fiyatı yasal prosedürlere dayanarak aldıklarını savundu. "Mazota yüzde 26 zam gelmesine rağmen biz servis fiyatlarını yüzde 7 arttırdık." diyen Demir, UKOME’nin ‘yetkisi yok’ açıklamasına tepki gösterdi. Servis ücretlerine hem esnaf odaları birliğinin hem de UKOME’nin zam yapma yetkisinin olduğunu ileri süren Demir, “Yaptığımız zam yasal. UKOME aksini iddia ediyorsa valiliğe itiraz etsin. Ya da mahkemeye gitsin.” dedi. Servis ücretlerinin artırılmasına önceden esnaf odalarının karar verdiğini dile getiren Demir, şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyeleri Kanun’unun çıkmasıyla yetki UKOME’ye devredildi. Ancak üç yıl önce esnaf odaları birliğinin bağlı olduğu Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu dava açtı. Davayı kazanması sonucu esnaf odalarına da zam yapma yetkisi verdi. Şu anda birbirlerine haber vermek şartıyla hem UKOME hem de esnaf odaları fiyat artışına gidebiliyor.” UKOME’ye danışmadan zam yapma haklarının olduğunu savunan Adil Demir, fiyat artışını bir yazıyla hem belediyeye hem de valiliğe bildirdiklerini söyledi. Oda başkanı Demir, UKOME’nin zammı kabul etmemesi halinde 15 gün içinde itiraz etmesi gerektiğini, ancak bu süre içerisinde kendilerinden herhangi bir itiraz gelmediğini dile getirdi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Nazif Altınpınar ise, 5216 sayılı kanuna göre ulaşımın planlaması, fiyat tarifesinin belirlenmesi ve koordinasyonunun sağlanmasında büyükşehirlerde UKOME, normal belediyelerde ise il trafik komisyonunun yetkili olduğunu hatırlattı. Zam kararının ancak UKOME genel kurulunda alınabileceğini ifade eden Altınpınar, servisçiler odasının fiyat artışını kendilerine bildirmediğini ileri sürdü. AESOB’un zam kararını UKOME’ye onaylattırması gerektiğini savunan Daire Başkanı, "Ne servisçiler odasından ne de AESOB’tan bu yönde bir müracaat olmadı. Zammın yasallık kazanması için UKOME genel kurulundan geçmesi lazım. Dolayısıyla bu artış kanunen geçersiz. Vatandaşlar zammın geri alınması için büyükşehir belediyesine şikayet etmesi gerekir." diye konuştu. Altınpınar, servisçiler odasının geçen yılki zammı da kendilerine sormadığı bilgisini verdi. Antalya’da halihazırda bine yakın servis aracından yaklaşık 50 bin öğrenci yararlanıyor.