Başkan Açıkgöz: Hububat Ekimi Ekim Ayının Sonlarına Doğru Yapılmalı

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, yaklaşan hububat ekimi öncesi çiftçileri uyararak, hububat ekimini Ekim ayının 20’sinden sonra yapmaları gerektiğini söyledi.

Başkan Açıkgöz: Hububat Ekimi Ekim Ayının Sonlarına Doğru Yapılmalı

Başkan Açıkgöz, açıklamasında, Yozgat’ta, konumu itibariyle sulu tarımdan daha fazla kıraç, yani susuz tarım yapıldığını, bunun da çiftçileri mecburen hububat ekimine yönelttiğinin altını çizdi. Başkan Açıkgöz, "İlimizde tarım, hububat ağırlıklı, yani buğday ve arpa ekimi yapılmaktadır. Şu sıralar çiftçilerimiz tarlasını hububat ekimi için hazır hale getirmeye çalışmaktadır. Bir yandan tarlasını pullukla, kazayağıyla, sürerken diğer yandan diz kara ve tapanla düzleyerek ekime elverişli olması için yoğun uğraş vermektedir. Bölgemizde ekim aylarında yağışların geç başlaması nedeniyle çiftçilerimizden hububat ekimlerini en az ekim ayının 20’sinden sonra yapmalarını istiyoruz." dedi.

Çiftçilerin ekim için acele etmemeleri gerektiğini ifade eden Başkan Açıkgöz, "Hububatı ne kadar geç ekersek o kadar iyi olur. Çünkü ekim yapacağımız tohumluklar bu yılın ürünü yani yeni ürün olduğu için, toprağa atıldığı zaman yağmur geç yağarsa tohumun kalitesini oldukça düşürüyor. Fakat geç ekildiği takdirde yağışların da başlamasıyla tohum özelliğini, kalitesini bozmadan oluşmaya başlayacaktır. Sulu arazilerde çiftçilerin yağışları beklemesine gerek yok. Bunu iyi hesaplamak gerekir." diye konuştu.

Sertifikalı tohum kullanımının, üründe kaliteyi ve verimi artırdığına dikkat çeken Açıkgöz, "Sertifikalı tohum ekildiğinde verimde yüzde 10-20 artış olduğu gibi elde edilen ürün de daha kalitelidir. Çiftçimiz, elde ettiği kaliteli ürünü daha yüksek fiyata satarak daha fazla kar elde etmektedir. Sertifikalı hububat tohumluğu kullanan çiftçilerimize zaten devletimiz bu tohumlukla ekim yapılması için destek veriyor. Çiftçimize ekim için kullandığı tohumluğun yarı fiyatını ödemiş oluyor. Bölgemizde hububat ekimi bazı yerlerde bu ayın sonuna doğru başlayıp, ekim ve kasım aylarına kadar devam etmektedir. Ayrıca, toprak tahlilini yaptırmaları ve buna göre gübre atmaları, üründe kalite ve yüksek verim alınabilmesini sağlayacaktır. Zaten toprak analizini yaptıran çiftçimize devletimiz 2,5 lira teşvik vermektedir. Bu toprak analizini de çiftçimiz 30 Aralık tarihine kadar yaptırarak raporları tarım müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. Ayrıca, ekilecek tohumun meydana gelebilecek çeşitli hastalıklara karşı mutlak surette ilaçlanması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Gübre fiyatlarının yüksek olmasının çiftçiyi endişelendirdiğini söyleyen Başkan Açıkgöz, şöyle devam etti: "Gübre fiyatlarının, ekim ayında yüksek olması çiftçilerimizi büyük ölçüde sıkıntıya sevk ediyor. Çünkü bahar aylarında 900 lira olan gübrenin tonu şu an bin 700 civarında, bu da demek oluyor ki bahar aylarından bu yana gübreye gelen zam oranı yüzde yüzlere yaklaşıyor. Bu durumda çiftçi tarlasına normalde atması gereken gübrenin çok altında gübre atmak zorunda kalacak. Tabi bu durum, hasat döneminde üretimde kalite ve verimin düşmesine neden olacak."



.