Kırgızistan’da Cumhurbaşkanı Seçimine Katılabilecek Beş Aday Daha Belli Oldu

Kırgızistan’da 30 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanı seçimine katılacak beş aday daha belli oldu.


8 Eylül’de yapılan dil sınavını geçerek seçime katılmaya hak kazanan ilk üç adaydan sona bugün de beş aday daha sınavı geçerek seçime aday olmaya hak kazandı.
Bugün yapılan ve uzman Kırgız filologların görev aldığı sınavda adaylar, yazma, konuşma ve okuma şeklinde üç ayrı kategoride sınavına tabi tutuldu. Sınavı başarıyla geçen polis kökenli bağımsız aday Ömürbek Subanaliyev, Ata Jurt (yurt) Partisi Milletvekili Kurmanbek Osmanov, bağımsı aday Kubatbek Baybolov, Ata Jurt Partisi Lideri Kamçibek Taşıyev ve Ata Meken (Anavatan) Partisi Lideri Ömürbek Tekebayev seçime katılmaya hak kazanan yeni isimler oldu.
Böylece ilk iki sınav sonucunda seçime gitmeye hak kazan aday sayısı 8’e yükselmiş oldu. Bugün yapılan dil sınavında kimse elenmezken, ilk sınavda adaylarda ikisi elenmişti. Bir sonraki dil sınavı ise yarın yapılacak. Kırgızistan yasalarına göre cumhurbaşkanı adayının Kırgızcayı iyi derece bilmesi gerekiyor.

Bu arada 30 Ekim’de yapılacak seçime iştirak etmek isteyen aday sayısı son elemelerle 65’ten 37’ye inmişti. Dün geçe itibariyle Kırgızistan Merkez Seçim Komitesi(KMSK)’nin belirlediği hesaba 100 bin som (yaklaşık 2250 dolar) teminat yatırmayan ve 30 bin destek imzası toplayamayan 28 aday otomatik olarak adaylıktan çıkartılmış oldu.