Kırgızistan`da Cumhurbaşkanı Adayları Sayısı Eriyor

Kırgızistan’da 30 Ekim’de gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimine doğru geri sayım devam ederken, aday sayısı da günden güne eriyor.

Seçime 50 günden az bir süre kalırken, seçim öncesinde yapılmakta olan dil sınavına katılabilecek aday sayısı 37’ye inmiş oldu.
Kırgızistan Merkez Seçim Komitesi (KMSK)’nin belirlediği hesaba 100 bin som (yaklaşık 2250 dolar) teminat yatırma ve 30 bin destek imzasını toplama şartlarını yerine getirerek dil sınavına girmeye hak kazanan aday listesi netleşti. KMSK, sürenin dolduğu dün gece saat 12:00 itibariyle 37 adayın gerekli şartları yerine getirerek dil sınavına girmeye hak kazandığını açıkladı.

En son 65 adayın kaldığı seçim yarışında bundan böyle 37 kişi mücadele edecek. Diğer adaylar ise dil sınavına girmeden yarışa veda etmiş oldu.
Seçime katılacak kesin aday sayısının ise dil sınavı engeli sonrasında 15’e kadar inmesi bekleniyor. Kırgızistan yasalarına göre Cumhurbaşkanı adayının ana dil Kırgızcayı iyi derecede bilmesi gerekiyor.
Daha önce 8 Eulül’de yapılan dil sınavını geçen Bütün Kırgızistan Partili Lideri Adahan Madumarov, Reforma Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cusupcan Perimbayev ve Vatan Birliği Partisi Lideri Temirbek Asanbekov, 30 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde aday adayı olmaya hak kazanan ilk üç kişi olmuştu. İki aday ise elenmişti.

2 milyon 500 ile 800 bin dolayında kayıtlı seçmenin çıkmasının beklendiği Kırgızistan’da yapılacak bu denli çok adaylı seçimin ikinci tura kalmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.