Dünya Tıbbi Cihaz ve Cerrahi Aletler Sektörü, Tiskon Kongresine Hazırlanıyor

Tıbbi cihazlar ve cerrahi el aletleri sektöründe dünyanın üçüncü kümelenme merkezi olan Samsun, bu yıl 4.

Dünya Tıbbi Cihaz ve Cerrahi Aletler Sektörü, Tiskon Kongresine Hazırlanıyor
süne ev sahipliği yapacak Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongre ve Sergisi (TİSKON)’ne hazırlanıyor. Dünya genelinde önemli bir konuma sahip olan sektör, 16 Kasım’da Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenecek olan Medica Uluslararası Sağlık ve Tıbbi Aletler Fuarı’ndan önce Samsun’a akacak. Yerli ve yabancı çok sayıda gazeteci ve ekonomi yazarı da kente gelerek kongreyi takip edecek.

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın 2007 yılı dünya geneli verilerine göre 148 milyar dolarlık ihracat ve 150 milyar dolarlık ithalat işlem hacmi bulunan tıbbi cihazlar ve cerrahi el aletleri pazarı, her geçen gün yeni yatırımcılar, imalatçılar, ihracatçılar ve ithalatçılar kazanıyor. Ülke ekonomilerine büyük katkılar sağlayan sektörü yakından takip eden Türkiye de ithalat ve ihracatının yanı sına TİSKON kongreleri ile pazarın söz sahibi aktörlerinden biri olmak istediğini gösteriyor.
Sağlığa hitap eden sektörün giderek büyümesi, ülkeler arasındaki rekabeti de artırıyor. Sektörel anlamda öne çıkan kümelenme merkezleri, fuar, sergi ve kongrelerle dünya pazarının ilgisini çekmeye ve söz sahibi olmaya çalışıyor.

Almanya, 19 Kasım’da Düsseldorf Medica Uluslararası Sağlık ve Tıbbi Aletler Fuarı’na ev sahipliği yapacak. Günde 4 milyon kişinin ziyaret edeceği, birlerce firmanın ve şirketin ürettiği ürünlerini sergileyeceği fuara, dünyanın 3 kümelenme merkezinden biri olan Samsun’dan da üretici firmalar katılacak. Bu önemli fuardan önce sektör, 23-24 Eylül tarihlerinde Samsun’da yapılacak 4. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongre ve Sergisi’ne yönelecek. Hazırlık çalışmalarında sona yaklaşılan TİSKON 2011 kongre ve sergisine yerli ve yabancı çok sayıda ekonomist, bilim adamı, gazeteci, köşe yazarı, sektör temsilcileri, iş adamları ile üreticiler katılacak. Kongre ve serginin ardından davetliler, firmaları gezerek üretim ve pazarlama aşamaları gezdirilecek, ürünler tanıtılacak.

Bugüne kadar sektörün sağlık alanındaki ilerlemelerinin izlendiği ve deneyimlerin paylaşılıp sorunların ortaya konulduğu TİSKON 2011 kongre ve sergisi, öncekilerden farklı olarak tıbbi cihazların imalatı, satışı, bunları yapan ulusal ve uluslararası firmalar, sektör dernekleri, kamu ve üniversite hastaneleri, konuyla ilintili kamu kurum ve kuruluşları kapsıyor. Kümelenme kavramının önemi ve sektördeki uygulamaları ana temalarının işleneceği kongrede, Türkiye’de ve Dünya’da tıbbi cihaz sektöründe kümelenme çalışmaları, Tıbbi Cihaz Sektörünün Sorunları ve çözüm önerileri, Tıbbi Cihaz Sektöründe Kümelenme Politikaları, Tıbbi Cihaz Sektöründe Devlet Destekleri gibi konuları içeren oturumlarda tartışmalar düzenlenecek.
Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (Mediküm) Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, kongrede sektöre ilişkin AR-GE alt yapısının oluşturulması amacıyla TÜBİTAK Vizyon 2023 çalışması kapsamında hazırlanan Tıbbi Cihaz Alet Malzeme Grubu Raporu’nun değerlendireceğini söyledi. Dr. Aydemir, kongrede ayrıca imalat teknolojilerinin geliştirilmesi, kullanılması ile ilgili kuramsal ve uygulamalı çalışma yapılacağını, sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde tartışılacağını, cihaz üretiminden kullanımına teknik mevzuat çalışmaları, gelişmeler ve sorunlarla ilgili konular değerlendirileceğini, sektörde Dünya ve Türkiye’nin konumu masaya yatırılacağını, ihtisas organize sanayi bölgeleri ve teknokentlerde sektör ele alınıp ürün kalitelerinin inceleneceğini de sözlerine ekledi.

Kongre sergisinde ise tıbbi cihazlar, görüntüleme sistemleri, cerrahi el aletleri, cerrahi motor sistemleri, implantlar, steril konteyner sistemleri, sterilizasyon sistemleri, sterilizasyon cihazları, medikal gaz sistemleri, tek kullanımlık ürünler, temizleyiciler, dezenfektanlar, elektro tıp, hastane ekipmanları, hastane gereçleri, laboratuvar teknolojisi, ortopedik gereçler, ameliyat gereçleri, hastane tekstil ürünleri sergilenecek.