Silivri'de yoksulu doyuran banka

Silivri Belediyesi, önemli bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. İhtiyaç sahiplerinin teşhir edilmeden, düzenli olarak yardım almasına olanak tanıyan Gıda Bankacılığı uygulaması hayata geçirildi. Günde 110 kişinin karnı doyuyor

Silivri'de yoksulu doyuran banka
İhyitaç sahipleri için Silvri Belediyesi tarafından başlatılan Gıda Bankası hizmete girdi. Gıda Bankası’nın çalışma sistemini anlatan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, sistemin en önemli üç özelliğinin tarafsızlık, devamlılık ve gizlilik olduğunu belirtti. Başkan Işıklar, Gıda Bankası’ndan yardım alanların kesinlikle gizli tutulacağını ve asla teşhir edilmeyeceğini de söyledi. Gıda Bankacılığı’nın sosyal yardımlaşmaya yeni bir bakış açısı getirdiğini ifade eden Başkan Işıklar şöyle konuştu: Öncelikle yanlış anlamaların önünde geçmek için bu sistemi özerk hale getirdik. ‘Gıda Bankacılığı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ adı altında bir dernek kurarak, yönetimine her kesimden vatandaşlarımızı aldık. Sistemin, belediyemizle organik bir bağı bulunmuyor. Siyasi etkinin olması imkânsız.

ŞEFFAF VE DENETİME AÇIK BİR SİSTEM

“Şeffaf ve denetime açık bir sistem yarattık” diyen Başkan Işıklar “Yardım alanların isimleri de kesinlikle gizli tutuluyor. Ayrıca bu sistemde kimlerin ne kadarlık periyotlarla yardım alacakları da önceden belirleniyor. Silivri Belediyesi öncülüğünde başlatılan Gıda Bankacılığı sistemi bağış ve yardımlarla yürütülüyor. Ancak prensip olarak nakit para bağışı alınmıyor. Sadece temel gıda ve ihtiyaç maddelerini içeren ayni yardımlar kabul ediliyor. Mayıs ayının ikinci haftasına ait rakamlara göre yaklaşık 2 bin 100 kişi Gıda Bankası’ndan yardım alıyor. Günlük ortalama olarak da Gıda Bankacılığı’ndan 110 kişi yararlanıyor” diye konuştu.

İSTANBUL’DA BİRİNİCİ, TÜRKİYE’DE BEŞİNCİ

İstanbul’da bir ilk, Türkiye’de de 5. olan Gıda Bankacılığı’nın Silivri’de açık ve saydam bir mekanizmayla sürdürüleceğini ifade eden Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar “Gıda Bankacılığı’nı yeni bir yardımlaşma anlayışını ortaya koymak adına faaliyete geçirdik. Belediyenin içinde siyasallaşmış bir yapı; dilediğine hizmet veren, dilediğine vermeyen, birini diğerinden ayıran ve ötekileştiren bir yardım anlayışını ortadan kaldırdık. Bu yapıyı, sürekli hale getirerek, o kentte yaşayan herkesin de katkısını almaya açık ve bu kaynağı ihtiyacı olan kesimlere aktaran bir mekanizma haline getirelim. Belediye olarak yardımların dağılmasına, çoğalmasına, amacına ulaşmasına ve ulaşılamayan kimse kalmamasına dikkat edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTELER ŞEHRİ

Silivri Belediyesi, üniversiteler şehri olma yolunda önemli bir adım attı. Belediye Başkanı Özcan Işıklar, son 3 ay içerisinde İstanbul, Marmara, Aydın ve TAVAK üniversiteleriyle ile anlaşma imzaladı

Üniversitelere ve üniversite kurmak isteyenlere açık çağrıda bulunan Başkan Özcan Işıklar, Silivri Belediyesi olarak üniversitelere her türlü kolaylığın gösterileceğini söyledi. Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet ile Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar arasında imzalanan anlaşma uyarınca İstanbul Üniversitesi’nde Silivri Fener Mahallesi’nde 991 dönümlük bir arazi tahsis edildi. Anlaşma uyarınca İstanbul Üniversitesi bu bölgede 5 yıl içerisinde kampus açarak faaliyete sokacak. Yine bu süre içerisinde hazırlık çalışmalarını yürütebilmek amacıyla Silivri Belediyesi Selimpaşa ek hizmet binası da İstanbul Üniversitesine tahsis edildi.

TAVAK, 75 DÖNÜMLÜK ARAZİYE YAPILACAK

TAVAK (Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı) ile bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma uyarınca Silivri Belediyesi tarafından Gümüşyaka’da tahsis edilen 75 dönümlük arazide Türk Alman Üniversitesi’ne ait kampus ve araştırma alanları kurulacak.

KAMPÜS, 2 YILDA HAZIR OLACAK

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur arasında bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaya göre, Marmara Üniversitesi, Kavaklı ve Alipaşa mahallelerinde toplam yaklaşık 400 dönümlük alana 2 yıl içerisinde kampüs inşa ederek burada eğitime başlayacak. Ayrıca Marmara Üniversitesi için Silivri Belediyesi Ortaköy ek binası da toplam 10 yıllık kullanım için verildi.

AYDIN ÜNİVERSİTESİ ALİPAŞA’YA

Son olarak da Aydın Üniversitesi ile bir anlaşma imzalandı. Aydın Üniversitesi, Silivri Belediyesi tarafından kendilerine tahsis edilen Alipaşa Mahallesi’ndeki 118 dönümlük araziye 2 yıl içerisinde kampüs inşa ederek eğitime başlayacak.

Araziler kamu yararına kullanılacak

Hazine arazilerinin rantçıların eline geçmesindense eğitim için değerlendirilerek kamu yararına kullanılması taraftarı olduğunu belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, üniversitelere çağrıda bulundu. Işıklar şöyle konuştu: Silivri’nin bir üniversite kenti olması yerel yönetim olarak bizlerin de en öncelikli projelerinden birisidir. Kamu-özel sektör-üniversite işbirliklerinin dünyada başarılı örneği bulunmaktadır.

İŞBİRLİĞİ AB’DE YAYGIN

AB ülkelerinde yaygın olarak görülen bu işbirliklerinin benzerinin Silivri’de gerçekleşebilmesi için hem planların getirdiği yasal statü hem de kentin fiziksel imkanları, potansiyelleri, insan kaynakları elverişli bir ortam sağlamaktadır. Geniş büyüklükteki belediye ve hazine yerleri özellikle kaynakları sınırlı devlet üniversiteleri için önemli bir imkan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu alanlar hem kampus gelişimi için genişleme olanakları sunmakta hem de yakınlarındaki yerleşmeler sayesinde düşük altyapı maliyetleri gerektirmektedir. Kurumlara, arazi tahsisi de dahil olmak üzere her türlü kolaylığı göstereceğiz.

Kariyer Ofisi ilçeye kariyer getirdi

En önemli yatırımın insana yapıldığını belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan, Silivri’nin işsizlik sorununu çözmek için kolları sıvadı. Başkan, Kariyer ve İstihdam Ofisi’ni kurduklarını söyledi. Projenin detaylarını anlatan Işıklar şöyle konuştu: Bu projemizi hayata geçirerek, yerel yönetimlerin de işsizlik sorununu ortadan kaldırabilecek projelerinin olabileceğini ispatladık. Kariyer ve İstihdam Ofisi’mizle arz ve talebi buluşturarak, kalifiye eleman arayan işverenlerimizi, iş arayan vatandaşlarımızla buluşturduk. Toplam 4500 vatandaşımızın 1200’ü Kariyer ve İstihdam Ofisi’miz açıldıktan sonra çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren iş yerlerine yerleştirildi. Bunun yanı sıra işverenlerle yaptığımız anket çalışmaları sonucunda kalifiye elemana ihtiyaç duyulan meslek grupları için İŞKUR desteğiyle mesleki eğitimler vererek.

Herkes bir sanat dalıyla uğraşacak

Kültürevi çocuk ve yetişkinler için resim, ud, gitar, keman, ebru, telkari, elde kurdele işi, çocuk tiyatrosu kurslarıyla alanında uzman eğitmenler eşliğinde Silivri halkına hizmet veriyor

Sanat eğitimine önem veren Silivri Belediyesi, çocuk ve yetişkin için resim, ud, gitar, keman, ebru, vitray-mozaik-hat, telkari, elde kurdele işi, çocuk tiyatro kurslarıyla alanında uzman eğitmenler ile Silivri halkına hizmet veriyor. Bu kursların yanı belediye TSM Korosu, Halk Oyunları Ekibi ve yetişkin tiyatro ekiplerini de bünyesinde barındırıyor. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, marka kent olarak atacağı adımlarda sanatın tanıtıcı gücünü ortaya çıkarmayı, Silivri’de yaşayan tüm vatandaşları bir araya getirirken sanatın uzlaştırıcı gücünden yararlanmayı, Silivri halkının sosyo-kültürel gelişimine katkıda bulunmayı ve örnek gösterilen kent yaratmayı kendine amaç edindiklerini söyledi. Kültürevi’nde çeşitli branşlarda kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılan 260 kişi yıl sonu etkinlikleri kapsamında ilçe sakinleriyle buluştu. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Belki aramızdan virtüözler çıkmayabilir, ancak biz her insanımızı en az bir sanat dalıyla buluşturmak istiyoruz. Sanatla uğraşan insanların mutlu insanlar oldukları bilinci doğrultusunda Silivri’de yaşayan insanlarımızın tamamının mutlu insanlar olmasını istiyoruz” dedi Başkan Işıklar, daha sonra sevgi tuvali üzerinde sembolik olarak resim yaptı.

Tarımda örnek işbirliği

İstanbul’un tarımsal zenginlik açısından en önemli ilçelerinin başında gelen Silivri’de Tekirdağa Namık Kemal Üniversitesi ile belediye işbirliğine gitti. Geleceğin en önemli sektörlerinin başında tarımın geldiğini belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, ilçede tarım sektörünün gelişmesi adına önemli bir çalışmaya imza attıklarını söyledi. Buna göre Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile işbirliği protokolü gerçekleştirdiklerini ifade eden Işıklar, bu çalışmanın Türkiye’de model olacak bir çalışma olduğunu söyledi. Işıklar şöyle konuştu: Silivri Belediyesi olarak farklı proje ve anlayışla, sosyal ekonomik şartları değiştirmek, geliştirmek ve Silivri’yi içinde bulunduğu doğal çevresini de koruyarak geleceğe taşımayı düşünüyoruz. Üniversitelerle, çeşitli sivil toplum örgütleri ve meslek örgütleriyle sürekli bir çalışma halindeyiz. Daha somut bir noktaya geldik. Protokolü Işıklar, SİLKENT Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Yıldırım ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Orak tarafından imzalandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ SAĞLAYAN PROJELER

DENİZ KIYISINDA FASTFOOD BALIK

İlçe merkezinde bulunan, balıkçı barınakları olarak isimlendirilen ve amacından çıkmış olan kapalı alanlar; kısa sürede tadilatlarının gerçekleştirilmesiyle 6 adet fastfood mantığında balık pişirme ve satış noktalarına dönüştürülecek.

Böylece Silivrililer ve çevre yerleşim bölgelerinden Silivri’yi ziyaret eden yurttaşların hem ucuz ve hijyenik koşullarda, hem de deniz kıyısında deniz ürünleri tüketmeleri sağlanacak.

TARİHİ DOKUYA UYGUN YOLLAR

Çağdaş kent yapılanması öncülüğünde tarihi ve kültürel dokuya uygun yeni uygulamanın ihalesi tamamlandı. Fevzi Çakmak Caddesi’nin omurgalığında Alibey Çeşme Caddesi ve Fevzi Çakmak Caddesi bağlantı sokaklarıyla Şerif Sokak ve Fevzi Çakmak Caddesi bağlantı yollarının yeni düzenlemesi; araç ve yaya trafiğinin rahatlamasına, bölgedeki esnafın çağdaş bir bulvar çarşıcılığı yapmasına imkân sağlayacak.

VİYADÜK, BAKANLIK AŞAMASINDA

Silivri’nin en önemli sorunlarından biri, kuzeye doğru yayılan yerleşim birimleriyle Silivri Merkez arasında kalan E-5 karayolu. Sorunu çözmek için E-5 karayolu kazık sistemi; viyadükle yukarı kaldırıp altında oluşan alanları çeşitli kamu alanlarıyla donatma projesi bakanlık aşamasında. Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği proje çalışmaları da gelecek yıl başlayacak.

İKİ YAKA BİR ARAYA GETİRİLİYOR

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar “E- 5 Karayolunu alta alarak Gümüşyaka’nın iki yakasını bir araya getiriyoruz. Yolun alta alınmasıyla birlikte üzerinde oluşan alanı bulvar olarak dizayn ederek, Gümüşyaka mahallemize modern bir görünüm kazandıracağız” dedi. Başkan Özcan Işıklar Gümüşyaka Yol Projesi’nin gelecek yıl gerçekleştirileceğinin de müjdesini verdi.

Psiko-sosyal servis hizmeti

Engelli ve yaşlıların tespitleri yapılarak, ihtiyaçlara yönelik sosyal ve tıbbi rehabilitasyon programlarının uygulanacağı Silivri Belediyesi Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi için çalışmalar başlatıldı. Merkezde engelli ve yaşlıların tespitleri yapılarak, ihtiyaçlara yönelik rehabilitasyon programları uygulanacak. Engellilere yönelik yapılacak olan çalışmalarda psiko-sosyal servis hizmeti, eğitim danışmanlığı, özel eğitim çalışmaları ile aile bilinçlendirme çalışmaları verilecek.

Süt ve pudingli etkinlik

Silivri Belediyesi, Dünya Süt Günü çerçevesinde düzenlenen programda, tüm katılımcılara süt ve puding çeşitleri ile boyama kitabı ve kuru boya seti dağıttı. Müzik dinletisinin ardından Özel Hayat Hastaneler Grubu Genel Koordinatörü Dr. Burak Bekdaş süt konulu seminerinde önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Yaz spor okullarına kayıtlar başladı

Yaz Spor Okulları kayıtları başladı. Bu yıl 5 ayrı branşta eğitim verecek olan Yaz Spor Okulları, 21 Haziran’da eğitimlere başlayacak. 08- 16 yaş grubu öğrencilerin katılabileceği Yaz Spor Okulları için kayıtlar Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden ve Ek Hizmet Binaları’ndan yapılacak. Başkan Işıklar, 08- 16 yaş arası tüm çocukları Yaz Spor Okulları’na çağırdı.

7 esnafla lostra salonu

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ayakkabı boyacılığı yapan esnafa verdiği söz üzerine hayata geçirilen Lostra Salonu, hizmete hazır. Silivri Uğur Mumcu Meydanında sağlıksız koşullarda ayakkabı boyacılığı hizmeti vermeye çalışan esnafa, tarihi dokuya uygun, içerisinde 7 esnafın yer alabileceği modern bir lostra salonu kuruldu.

Sayılarla Silivri

Yüzölçümü:.....................860 km2

Ormanlık alan:.....27.453 hektar

Nüfusu:................................125 bin

Mahalle sayısı:...........................13