İzmir`de Teleferik İhalesine Nihayet Çıkılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği (AB) standartında baştan aşağı yenileyeceği Balçova Teleferik Tesisleri için 6 Eylül 2011’de ihaleye çıkacak.

İzmir`de Teleferik İhalesine Nihayet Çıkılıyor
Uzun yıllar çalıştıktan sonra yapılan teknik incelemede, kullanılması sakıncalı hale geldiği belirlenerek 2006`da kapatılan Balçova Teleferik Tesisleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden yaptırılacak. İhalenin ardından başlayacak ve bir yıl içinde tamamlanması planlanan çalışmalarla İzmir`in simgelerinden biri olan teleferik, çok daha güvenli ve modern olarak hizmete sunulacak. Daha önceki yapım ve proje ihalesi, yüklenici firma sözleşme için gerekli evraklarını tamamlamadığı için iptal edilmişti.


SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1974 yılında kurulan Balçova Teleferik Tesisleri’nin yıprandığı düşüncesiyle Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne teknik inceleme yaptırdı. Sonuçta hazırlanan raporda, tesisin kullanılmasının sakıncalı olduğu ve iyileştirilmesi gerektiği belirtildi. Raporu değerlendiren belediye, mekanik aksamla ilgili avan proje ve teknik şartnameler konusunda çalışma yaparak taşıyıcı halat, makara takımları, taşıyıcı gondol ve klemens direklerle ilgili iyileştirme yapmak üzere 2008 başında tesisleri kapattı. Gerekli ödenekler ayrılarak 5-6 aylığına kapatılması ve bu süre içinde iyileştirme yapılması planlanan tesis, 2009 yılında AB normlarında yeni yönetmeliğin uygulamaya koyulacağına ilişkin bilgi gelmesi üzerine bir süre beklemeye alındı. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın İnsan Taşımak Üzere Tasarlanan Kablolu Taşıma Tesisatı yönetmeliklerine ilişkin uygulama zorunluluğu getirilmesi üzerine de hızla harekete geçilerek ihale süreci başlatıldı. Kısa sürede tamamlanan yapım ve proje ihalesi, yüklenici firma sözleşme imzalanması için gerekli evraklarını tamamlayıp sunamadığı için iptal edildi.