Güneri Civaoğlu'nun gözüyle Türkiye-Suriye ilişkileri

Milliyet gazetesi yazarı Güneri Cıvaoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suriye'ye gerçekleştirdiği ziyareti değerlendirirken “Suriye'de önceden ilişkiler kötü değil, berbattı.” dedi.

Güneri Civaoğlu'nun gözüyle Türkiye-Suriye ilişkileri
Habertürk ekranlarında Ece Üner’in sunumuyla ekranlara gelen Akşam Raporu’na konuk olan Milliyet Gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu kritik Şam ziyareti sonrası bazı değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin sınır komşusu Suriye ile ilişkilerinin daha önceden kötü değil, berbat olduğunu kaydeden Güneri Civaoğlu, Turgut Özel ve Süleyman Demirel ile birlikte yaptığı Suriye gezilerini de anlattı. Suriye ile ilişkilerin gerildiği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Civaoğlu, bu tespitini de anılarıyla açıklığa kavuşturdu.

Güneri Civaoğlu'nun gözüyle Türkiye-Suriye ilişkileri

“Suriye’de önceden ilişkiler kötü değil, berbattı.” diyen Güneri Civaoğlu değerlendirmesini şu sözlerle açıkladı;
“Ben Özal’la gitmiştim Suriye’ye. O zaman Öcalan Şam’da oturuyordu. Özal, Esad’a Öcalan’ı çıkarın falan diyordu. Esad’da ‘yok ki öyle birisi’ onun üzerine aynı sahneyi yaşadım. Büyük bir salonda onlar aynı masada, bizler öbür taraftayız. Esad’ın bu sözleri üzerine Turgut Özal bir kağıt çıkardı cebinden verdi. Adam baktı bir, cebine koydu. Uşaçta sonrada ‘Ne verdiniz’ dedik. Özal’da “Esad’da Öcalan burada yok dedi. Bende çıkardım telefon numarasını ve adresini verdim’ dedi. Sonradan Özal bizlere Esad’ın kendisine hiçbir şey söylemediğini bildirdi. Aradan zaman geçti. Süleyman Demirel başbakan oldu. Demirel başbakan olduğu zamanda gittik Suriye’ye. Aynı sahneyi farklı aktörlerle çekmiş olduk. Demirel’de cebinden bir kağıt çıkardı verdi. Adam şöyle bir baktı ve cebine koydu. Cebi bile değişmedi, aynı cebine koydu. Demirel’e uçakta sordum böyle mi oldu diye, O da “Aynen öyle oldu. Baktı koydu cebine ve hiçbir şey söylemedi.” dedi.

BEYAZ GAZETE