Çin’de Enflasyon Son 37 Ayın En Yüksek Rakamına Ulaştı: Yüzde 6.5

Çin’de enflasyon, son 37 ayın en yüksek seviyesine çıkarak, Temmuz ayında yüzde 6,5 oldu.

Çin’de Enflasyon Son 37 Ayın En Yüksek Rakamına Ulaştı: Yüzde 6.5

Ulusal İstatistik Bürosu`nun (NBS) bugün yatığı açıklamada, enflasyonun ana göstergesi olan Tüketici Fiyatı Endeksi`nin (TÜFE) artmasında ana neden olarak gıda fiyatlarındaki yükseliş gösterildi. Buna göre, gıda fiyatları Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,8 artarken, domuz eti fiyatındaki artış yıllık bazda yüzde 57’yi buldu. Enflasyon oranı Haziran ayında son 3 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 6,4 olarak açıklanmıştı.
Çin’in devlet televizyonu CCTV’ye konuşan bir bayan tüketici, eskiden 200 yuan ile pazara çıktığında çok şey alabildiğini ancak şimdi bunun mümkün olmadığını belirtti. Aynı kişi, banka kredisiyle aldıkları evin aylık faiz ödemesinin ise faiz oranlarındaki yüksek artıştan dolayı zor durumda kaldıklarını ve şu an daha tasarruflu yaşamaya başladıklarını anlattı. Halkın alım gücünün, enflasyonun artmasıyla daha da azaldığı kaydedildi.
Büronun açıklamasına göre, toptan satışlardaki enflasyonun hesaplandığı Üretici Fiyatı Endeksi`nin (ÜFE) ise geçen ay yıllık bazda yüzde 7,5’e çıktığını ifade edildi.

Resmi Xinhua ajansının haberinde ise, ülkedeki enflasyon artışının, küresel likiditenin kötüleştiği koşullarda hükümeti güç duruma soktuğu belirtildi.