Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği Değişti

Kamu ve özel sağlık kurum/kuruluşlarındaki tıbbi laboratuvarların planlanması, ruhsatlandırılması, açılması, faaliyetlerinin düzenlenmesi, sınıflandırılması, izlenmesi, denetlenmesi ve kapatılmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik değişti.

Yeni yönetmelik Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kamu ve özel sağlık kuruluşlarındaki tıbbi laboratuvarların planlanması, ruhsatlandırılması, açılması, faaliyetlerinin düzenlenmesi, sınıflandırılması, izlenmesi, denetlenmesi ve kapatılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan yönetmelikle birimlerin kaliteli ve verimli hizmet sunmaları da hedefleniyor. Doping, adli tıp, veteriner hekimlik, doku tipleme, genetik ve araştırma amaçlı kurulmuş laboratuvarlar dışındaki, devlet ve vakıf üniversiteleri, kamu kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerine ve gerçek kişilere ait tıbbi laboratuvarları kapsayan yönetmelik de tıbbi laboratuvarlarına bir dizi yeni düzenleme getiriyor. Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce 2008’de çıkarılan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğe göre ruhsat almak üzere başvuruda bulunmuş olan laboratuvarların ruhsat başvuruları, anılan yönetmelik kapsamında değerlendirilerek sonuçlandırılacak.
Ancak bu laboratuvarlar da bu yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren iki yıl içinde ruhsatlarını yenilemek zorunda kalacak. Yönetmelikte şu ifadelere yer verildi: “Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Bakanlık tarafından belirlenmiş Referans Hizmet Laboratuvarları bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde durumunu bu yönetmeliğe uygun hale getirmekle yükümlüdürler. Aksi halde referans olma durumları herhangi bir işleme gerek olmaksızın iptal olunur. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce, faaliyette bulunan laboratuvarlara bir uzman kadrosu verilir. Birden fazla uzman çalışan laboratuvarlarda 1219 sayılı Kanunun 12`nci maddesine uygun olmak kaydıyla, çalışan diğer uzmanları belgelemeleri halinde bu uzmanlar kadrolara eklenerek laboratuvar kadrosu olarak belirlenir. Bu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Bu yönetmelik hükümlerini Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı`nın bağlı olduğu bakan yürütür.”