(özel Haber) Siyanürün Zehirlediği Dulkadir Köyünde Temiz İçme Suyu Sevinci

Şebekeye siyanürlü su karışması sonucu 8 kişinin zehirlendiği, 18 küçük ve büyükbaş hayvanın da telef olduğu Kütahya`nın Dulkadir köyü, temiz içme suyuna kavuştu.

(özel Haber) Siyanürün Zehirlediği Dulkadir Köyünde Temiz İçme Suyu Sevinci
Köylüler şimdi gönül rahatlığıyla sularını çeşmeden içip bahçelerini suluyor.

30 hanelik Dulkadir köyüne, bir süre önce İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından başlatılan yeni içme suyu çalışmaları tamamlandı. Eti Gümüş AŞ`nin de katkılarıyla 3 kilometre mesafeden köye getirilen su, vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı. Köy sakinleri, artık içme suyu ihtiyaçlarının yanı sıra bahçe sulamalarını da yeni kaynaktan sağlıyor. Vatandaşlar, küçük ve büyükbaş hayvanlarının su ihtiyacını da yeni kaynaktan sağladıklarını belirtti.

Dulkadir köyü sakinlerinden Muzaffer Sözer ve Hasibe İlhan, "Aylardır su ihtiyacımızı damacanalarla karşılıyorduk. Hayvanların su ihtiyaçlarını da köy yakınındaki çeşmelerden gideriyorduk. Aylar sonra temiz içme suyuna kavuştuk. Yetkililere şükranlarımızı sunuyoruz. Allah devletimize zeval vermesin. Artık gönül rahatlığıyla suyumuzu içiyoruz" dedi.

Kütahya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Dulkadir köyüne götürülen içme suyunun maliyeti ile alakalı henüz bir açıklama yapmadı.

Yetkililer, Dulkadir köyünün şebeke ve yer altı hatlarının musluklarına varıncaya kadar tüm malzemelerinin yenilendiğini ifade etti.

Eti Gümüş AŞ`ye 3 kilometre mesafede bulunan Dulkadir köyünün yıllardır kullanılmayan su vanası kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce açılmış, siyanürlü sudan 8 kişi zehirlenmiş, 18 küçük ve büşükbaş hayvan telef olmuştu. Hayvanların siyanürlü sudan öldüğü belirlenirken, bir süre hastanede tedavi altında tutulan 8 kişinin kanında siyanüre rastlanmamıştı. Fabrikaya İl Çevre Kurulu tarafından 4 milyon 500 TL para cezası uygulanırken, Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 Haziran`da meydana gelen olaylailgili soruşturmayı sürdürüyor.

Öte yandan, siyanür barajının çökmesiyle gündeme gelen Eti Gümüş AŞ`de de üretim normal olarak devam ediyor. Çöken set güçlendirilirken, aynı yere bir siyanür barajı daha yapıldı.
Kaynak: İHA