Filipinler’de Pasifik Diyalog Platformu’ndan İftarlı Açılış

Filipinler’in başkenti Manila’da faaliyet gösteren Pasifik Diyalog Platformu açılışını iftarlı programla yaptı.

Filipinler’de Pasifik Diyalog Platformu’ndan İftarlı Açılış


Filipinler’de faaliyet gösteren Fountain Uluslararası Okulları ve Pasifik Diyalog Platformu’nun işbirliği ile Manila’da “dostluk ve iftar” yemeği düzenlendi. Programa Filipinli yetkililer, işadamları, siyasetçiler, ülkenin önemli üniversitelerinden öğretim üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı. Pasifik Diyalog Platformu’nun da resmi açılışının da yapıldığı iftara yaklaşık 250 kişi katıldı.

Türkiye’den Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan’ın bulunduğu iftara Filipinli milletvekilleri, üst düzey devlet ve askeri yetkililer ile gazeteciler katıldı.

Programda Türk elişleri sergisi açıldı. Türk kültürünü yansıtan elişleri, çini ve bakır işlemelerini ve Kütahya porselenleri Filipinli misafirlere tanıtıldı. Sergiyi gezen konuklar, bu kadar çok çeşitliliğin bir kültürde aynı anda olmasına şaşırdıklarını ifade etti. Diyalog programı açılışı için Türkiye’den gelen hat sanat ustası ise Filipinli misafirlerin isimlerini Arap harfleri ile yazması büyük beğeni toplandı.

Türkiye’den özel olarak gelen semazenlerin, iftar yemeği sırasında gösterileri büyük ilgi ile izlendi. Türk okulu öğrencisinin gecede söylediği ‘Gurbet kuşları’ türküsü, programı izleyenler arasında duygulu anların yaşanmasını sebep oldu.

Programda konuşma yapan Pasifik Diyalog Platformu Başkanı Ferhat Kazkondu, Filipinlerin tüm renklerini dostluk ve iftar yemeğinde görmenin çok güzel olduğunu söyledi. Kazkondu, böyle güzel ortamda Pasifik Diyalog Platformu’nun açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Kazkondu, Pasifik Diyalog Platformu’nun seminerler, konferanslar, ziyaretler, yurtiçi ve yurtdışı eğitim ve kültür gezileri organize edeceğini kaydetti. Bu çalışmalarla, aile bireyleri arasındaki diyalogdan başlayarak, komşular arasındaki diyalog da dahil, devlet veya özel sektörler ile farklı gruplar arasındaki diyalogları geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

BİR SONRA YIL İFTAR YEMEĞİ FİLİPİNLER MECLİSİNDE

Filipinler Türk okulları Genel Müdürü Malik Gencer ise yaptığı konuşmada, bir sonraki yıl iftar programını Filipinler meclisinde vereceklerini söyledi. Gencer, “Filipinlilerin yüksek düzeyde teveccühü ve katılımıyla çok güzel bir açılış ve iftar yemeği oldu. Bu diyalog görüşmeleri yıl içinde de devam edecek. Görüştüğümüz tanıştığımız insanları belli aralıklarla Türkiye’ye geziler düzenleyerek, Anadolu insanının misafirperverliğini göstereceğiz. Bununla da dostluğumuz pekişecek. Ayrıca seneye iftar yemeğimizi Filipinler meclisinde vereceğiz.” dedi.


Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, program sonrası Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, diyalog platformunun açılmasının önemine değindi. Tekalan, “Pasifik Diyalog Platformu’nun açılması ayrı bir mana ifade ediyor. Herkesin herkesle konuşabileceği bir dünyada diyaloga mutlaka ihtiyacımız var. Bu akşamki iftar yemeğinde tam bir diyalog ortamı vardı. Çünkü farklı kültürlerden farklı ırklardan insanlar bir araya gelmişti. Bizim evrensel diyaloga ihtiyacımız var. Bu diyalogların gelecekte insanlara faydası olacağına inanıyorum. Bu diyalog sayesinde insanlar birbirleriyle daha iyi kaynaşıyor, diyalog merkezleri için daha çok gayret etmemiz lazım.” dedi.


TÜRK OKULLARI EVRENSEL DİYALOGU SİMGELİYOR

Ülkesindeki Türk okullarının önemine değinen Filipinler Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı ve yazar Randy David da Cihan’a yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Türk okulları evrensel diyalogu simgeliyor ve ben inanıyorum ki, Türk okulları dünyaya kendi eğitim sistemlerinin en iyi yönlerini getiriyorlar. Türk eğitim sisteminin geçmişi Osmanlıya dayanıyor. Türk okullarında sadece sanat değil, bilim ve matematiğe de ağırlık veriyorlar. Türk okulları Filipinlerde en çok bilim ve matematik dalında tanınıyor.”

Filipinli Senatör Alan Peter S. Cayetano da Cihan’a yaptığı açıklamada, organizasyonu düzenleyenlere teşekkür ederek, “Bu akşam düzenlenen program gerçekten uluslararası bir yemekti. Çünkü farklı dinlerden, farklı kültürlerden insanların bir araya geldiği organizasyondu. Senatör, milletvekili, öğretim üyesi gibi farklı dalda birçok insanın buluştuğu programdı. Böyle programların birbirimizi daha iyi anlamaya yararlı olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.