Kamerun`a Sağlık Çıkarması Yapan Hekimler İftarda Buluştu

Ege Sağlık Gönüllüleri Derneği (EGESADER) ile Başbakanlık`a bağlı Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA), İzmir`deki Ege Sağlık Hotel`de "3.

Kamerun`a Sağlık Çıkarması Yapan Hekimler İftarda Buluştu
Kamerun Sağlık Organizasyonu" konulu bir iftar yemeği düzenledi. İftara, AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema ve Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş başta olmak üzere çok sayıda misafir katıldı.

Açılışta konuşan EGESADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Talat Tavlı, derneğin 2010 yılında kurulduğunu, kısa sürede çok büyük organizasyonlara imza attığını söyledi. Çok büyük bir boşluğu doldurduklarını belirterek, bu çalışmaların başında da TİKA ile Kamerun`da yaptıkları eğitim ve sağlık hizmetlerinin geldiğini ifade etti. Önceki yıllarda kardeş kuruluş EGESADER ile birlikte Tanzanya organizasyonu düzenlediklerini hatırlatan Prof. Dr. Tavlı, Kamerun`da ilk katarakt ameliyatını yaptıklarını, oradaki hekimlere de ayrıca eğitim verdiklerini kaydetti. Çeşitli hastanelerde görevli hekimlerin, gönüllülük esasıyla maddi ve manevi fedakârlık yaptığını ve yıllık izinlerini böyle yerlerde kullandığını vurgulayarak, bu tür sağlık hizmetlerinin kalıcı olması için geri kalmış ülkelerde tıp merkezleri ve hastaneler kurulması gerektiğini söyledi.

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Gümüş ise Kamerun`a 19 Temmuz 2011 tarihinde yaklaşık 20 saatlik bir uçak yolculuğundan sonra ulaştıklarını anlattı. Oradaki yaşam şartları çok kötü olduğu için ekmek ve suyla karın doyurup yatmak zorunda kaldığını belirten Prof. Dr. Gümüş, oraya giden hekimlerin olağanüstü zor şartlarda çalıştığını ve meslektaşlarıyla bilgi paylaşımında bulunduklarını söyledi. Bu fedakârlığın hiçbirşeyle ölçülemeyeceğini vurgulayarak, "Bundan sonra gereken oraya ilaç götürmek değil, oradaki hekimleri eğitmektir. Bunun için finans desteği vererek Türkiye`deki üniversite hastanelerine davet etmek gerekiyor. Ben kendi üniversiteme iki doçenti davet ettim." dedi.

Opr. Dr. Deniz Arslan`ın sunumundan sonra Kamerun`a giden 13 hekime, dernek yönetimi tarafından plaket verildi.