Ciltte oluşan benlere dikkat!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Güneş Ertürk, cillte oluşan benleirn önemine işaret ederek, "Özellikle yarım santimden büyük, renk değişiklikleri olan, ister doğumsal, ister sonradan çıkan benlerin ani büyümesi veya renk değişikliği göstermesi halinde mutlaka bir dermatoloğa başvurulmalı" dedi.

Ciltte oluşan benlere dikkat!
BEYAZ TV ekranlarında yayınlanan Emine Ün'ün sunduğu Bizim Doktorlar'ın ilk bölümünde güneş lekeleri ele alındı. Programa konuk olan Dermatoloji Uzmanı Dr. Güneş Ertürk, güneşten nasıl korunacağına ilişkin tavsiyelerde bulundu.

Güneşten korunamak için özellikle çocukların kimyasal filtreler içermeyen güneş kremlerinin kullanılması gerektiğini belirten Ertürk, "Çocuklar için çıkarılmış olan kremleri tercih etmek lazım" dedi.

"BOYUNA GÜNEŞ KREMİ SÜRMEK İHMAL EDİLMEMELİ"

Fiziksel olarak korunmanın önemine de işaret eden Ertürk, "Yani şapka takmak, gözlük takmak, bir atkı dolamak gerekiyor. Mesela boyun bölgesi kadınlarda özellikle çabuk yaşlanan bir bölgedir. Boyuna güneş koruyucu krem sürmek ihmal edilmemeli. Belli saatlerde çıkmamakta önemli ama beslenmek de çok önemli. Güneş artı sigaraya, kirli havaya, maruz kaldığımız kimyasallara karşı koruyucu kalkan görevi gören sebze ve meyveyi de soframızdan eksik etmememiz lazım" diye konuştu.


Cildi nemlendirmesi açısından su içmenin cilt için de vücut için de çok önemli olduğununu ifade eden Dr. Ertürk, "Ama cilt nemini dışardan ürünlerle daha fazla sağlayabiliyoruz. Yani deri kuruluğu yaşayan bir kişi sadece su içerek bunu karşılayamaz. Su içmesinin yanında cildine uygun bir nemlendirici de kullanması gerekir" şeklinde konuştu.

GÜNEŞ LEKELERİ ENGELLENEBİLİR Mİ?

Güneş lekelerinin engellenebileceğini söyleyen Ertürk, "Yazın çıkan çiller korunarak engellenebilir. Hep var olan çillerin de koyulaşmasını bekleyerek, güneşten koruyarak engelleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Ciltte çok aşırı çil olmasının cildin güneşten zarar gördüğünün bir belirtisi olduğuna dikkat çeken Ertürk, "O cildin onarılması lazım" dedi.

Benlerin kesinlikle önemli olduğunu da belirten Ertürk, "Özellikle yarım santimden büyük, renk değişiklikleri olan, ister doğumsal, ister sonradan çıkan benlerin ani büyümesi veya renk değişikliği göstermesi halinde mutlaka bir dermatoloğa başvurulmalı" önerisinde bulundu.

Et benlerine ise bir hekimin karar vermesi gerektiğini ifade eden Ertürk, "Et benleri genellikle zararsızdırlar. Onlar da çok basit önemlerle vücuttan uzaklaştırılabiliyor, onları almanın da hiç bir sakıncası yok" diye konuştu.

BEYAZ GAZETE