İngiltere'de isyanın faturası sosyal medyaya kesildi

İngiltere'de yaşanan yağma ve kundaklama olayları sonrasında dün parlamentoda düzenlenen toplantıda twitter, facebook ve YouTube suçlandı. Sosyal paylaşım ağlarına denetim ve kısıtlama getirilebileceği sinyali verildi

İngiltere'de isyanın faturası sosyal medyaya kesildi
İngiltere’de cumartesi başlayan kundaklama ve yağmalama olayları sonrası dün parlamentoda yapılan olağanüstü hal toplantısında İngiltere Başbakanı David Cameron, isyanın faturasını sosyal paylaşım ağları ile gençlerin ailelerine kesti.
Daha önce, İngiltere’de olmadığı sırada ülkeyi BlackBerry ve sosyal paylaşım ağlarıyla yönetmeye devam ettiğini söyleyen Cameron, isyandan sorumlu tuttuğu BlackBerry ve sosyal paylaşım ağlarının kullanımına kısıtlama getirebileceklerini açıkladı. Yoğun güvenlik kamerası kullanımı nedeniyle “gözetleme toplumu” olduğu için eleştirilen İngiltere, isyan sonrasında daha ileri giderek facebook, twitter, Youtube gibi sosyal paylaşım sitelerinin kullanımına kısıtlama getirmeye hazılanıyor.

‘Okullara disiplin getirilmeli’
Cameron dünkü toplantıda, “Olayları izleyenler suçluların sosyal medyayla organize olduklarını görünce çakılıp kaldı. Bilginin özgür akışı iyilik için de, hastalıklı durumlar için de kullanılabilir. İnsanlar sosyal medyaşiddet için kullandıklarında, onları durdurmamız gerekiyor” diyerek internette isyana neden olacak görüntü ve mesajların kaldırılması konusunda uyarıda bulundu. Sosyal paylaşım ağlarına denetim getirilmesi konusunda İçişleri Bakanı’nın da yetkililerle toplantılar düzenleyeceği belirtildi.
İngiliz basını da Arap Baharı sırasında demokrasi savunucusu olarak görülen teknolojinin, İngiltere’deki isyan sonrasında suçlu ilan edilmesini eleştirdi. İngiliz sivil toplum örgütü Open Rights Society başkanı herhangi bir kısıtlamanın insanların “temel” hakkı olan ifade özgürlüğüne saldırı riski taşıdığını belirtti. “Son ayaklanmalar gibi olaylar kişisel özgürlüğe saldırıda kullanılır” diyerek Cameron’ın açıklamalarını tehlikeli buldu. Diğer yandan Cameron, ordunun müdahalesi dahil her ihtimalin masada olduğunu söyledi ve aileleri göreve çağırdı. İsyanın kaynağının fakirlik değil kültür olduğunu söyleyen İngiltere Başbakanı, “Aileler çocuklarının nerede, kimle olduğunu bilmiyor. Okullara daha fazla disiplin getirilmeli” diye konuştu.

Libya ve Suriye’yi eleştiren Cameron, İngiltere’deki ayaklanmalar sonrası iki ülkenin tepkisini çekti. Libya televizyonu, Cameron’un “İrlandalı ve İskoç paralı askerleri kullandığını” iddia etti. BM Suriye Daimi Temsilcisi de ülkesinde yaşayanan isyanı İngiltere’de çıkan olaylarla kıyaslayarak, Batı’nın iki yüzlü olduğunu söyledi.