Çeyrek ve Cumhuriyet Altını Kendi rekorunu kırdı

Altın fiyatları gün be gün artmaya devam ediyor. Çeyrek altın fiyatı kendi rekorunu defalarca kırdı. Beyazgazete. Çeyrek altın fiyatı 171 TL oldu. Cumhuriyet altını bu güne kadar görülmemiş seviyelere yükseldi. Altının gram fiyatı ise 103 TL'yi buldu. Yetkililer altın fiyatlarının giderek artacağını söylüyorlar.

Çeyrek ve Cumhuriyet Altını Kendi rekorunu kırdı
Altın fiyatları gün be gün artmaya devam ediyor. Çeyrek altın fiyatı kendi rekorunu defalarca kırdı. Beyazgazete. Çeyrek altın fiyatı 171 TL oldu. Cumhuriyet altını bu güne kadar görülmemiş seviyelere yükseldi. Altının gram fiyatı ise 103 TL'yi buldu. Yetkililer altın fiyatlarının giderek artacağını söylüyorlar.

8 ayar bilezikler, rağbet görüyor


Birinci dereceden akrabasına bilezik takma mecburiyeti hisseden vatandaşlar ve düğün sahipleri, gösterişli ama yarı düşük çeyrek altın fiyatındaki bileziklere yöneldi. Kuyumcular, yaz döneminde sadece düğünlerde hediye götürülmesi için 8 ayar bilezik imalatı yapıyor. 8 ayar olarak satılan ve 90 TL değerindeki bileziklerin satışına yaz döneminde yetişemediklerini dile getiren sarraflar, gösterişli ama düşük fiyatlı bileziklerin altın fiyatlarının yükselmesiyle rağbet görmeye başladığına dikkat çekiyor. 90 TL'ye satılan bilezikler 60 TL civarında tekrar bozdurulabiliyor.

Çeyrek ve Cumhuriyet Altını Kendi rekorunu kırdı

Narinler Sarraf Sahibi Seyit Ali Kaban, ayarı ve gramı düşük altınların satışına yetişemediklerini söyledi. Daha çok gurbetçi ve birinci dereceden yakınlarına hediye götürmek isteyen insanların 8 ayar bilezikleri tercih ettiğini kaydeden Kaban, bunun yanı sıra düğünde fazla altın takmayı düşünen ancak maddi imkanı elvermeyen düğün sahiplerinin de 3-3.5 gram ağırlığında olan ve çeyrek altın fiyatlarını geçmeyen 8 ayar bilezikleri tercih ettiğini vurguladı. 8 ayar bileziklerin özellikle yaz döneminde düğünler için üretildiğini ve her geçen yıl bu bileziklere olan talebin arttığını kaydeden Kaban, "2-3 yıl öncesine kadar insanlar düğünde aldıkları ve takılan altınları düğün sonrasında yatırıma dönüştürmek istediği için ayarı düşük bilezikleri almazdı. Ancak altın fiyatlarındaki aşırı yükselme insanları bu bileziklere yönelmek zorunda bıraktı. İnsanlar artık bilezik alırken değerine değil gösterişine bakıyor. Bilezikler düğünler için üretildiği için göze hitap etmesiyle dikkat çekiyor. Bu nedenle de rahatlıkla hediye olarak götürülebiliyor" dedi.

Kayseri Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ahmet Demircioğlu da altına olan talebin her zaman olduğunu, ancak son yıllarda tercihlerin değiştiğini söyledi. Demircioğlu, altın fiyatlarının son birkaç yılda fiyatını ikiye katlaması nedeniyle insanların düşük gramajlı altınlara yönelmek zorunda kaldığını söyledi. Birkaç yıl öncesine kadar kuyumcuların yaz döneminde günde bir kilogram ve üzeri altın sattığını, ancak artık bu satışlara ulaşılamadığını kaydeden Demircioğlu, düğün ve gurbetçi sezonu olmasına rağmen düşük gramajlı ve düşük ayarlı altınların fiyatları ucuz olduğu için günde 250-300 gram altın satılabildiğini aktardı.

Vatandaşların yıllar önce birikim yapma düşüncesiyle aldığı ve yastık altında sakladığı altınları kullanmaya başladığını kaydeden Demircioğlu, "Anadolu'da çocuğu olan her anne baba daha evlenecek çağa gelmeden altın alıp birikim yapıyor. Düğün zamanı gelince de bu altınları kullanıyor. Yastık altındaki altınları kullanan ailelerin sayısı son yıllarda daha fazla arttı. Gerek insanların alım gücünün düşmesi gerekse altın fiyatlarının ikiye katlanması bunun en önemli nedenleri arasında" diye konuştu.

Demircioğlu, çeşidin fazla olması ve her bütçeye uygun altının Kayseri'de bulunabiliyor olması nedeniyle, civar illerdeki gurbetçi ve düğün sahiplerinin de altın alışverişlerini Kayseri'den yaptığını vurguladı.

Yatırımcıya en çok altın kazandırdı

Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek reel getiri TÜFE ile indirgendiğinde külçe altında gerçekleşti. Külçe altın yatırımcısına, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6.46, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6.87 oranında kazandırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2011 Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’nı yayınlandı. Buna göre 2011 Temmuz ayında en yüksek reel getiri, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6. 46, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6.87 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti. ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından dolar yüzde 3.42, euro yüzde 2.61 ve mevduat faizi yüzde 0.55 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık, İMKB 100 Endeksi yatırımcısına yüzde 0.21 oranında kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise dolar yüzde 3.82, euro yüzde 3, mevduat faizi yüzde 0.93 ve İMKB 100 Endeksi yüzde 0.17 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı.