İngiltere Dün Sakin Bir Gece Geçirdi

İngiltere dün geceyi küçük olaylar dışında sakin geçirdi.

Başkent Londra’da başlayan, birçok iş yeri ve binanın yakılıp yağmalanmasıyla sonuçlanan ve 4 gün boyunca artarak devam eden saldırılar, beşinci gününde yerini küçük çapta olaylara bıraktı. Alınan geniş güvenlik önlemleri, Başbakan David Cameron’un `polise gerekli bütün yetkiyi verdikleri` yönündeki sert açıklamaları ve havanın yağışlı olmasının bunda etkili olduğu tahmin ediliyor.


Olaylarda bir kişi Londra’da vurularak, diğer 3 kişi ise Birmingham’da bir arabanın çarpması sonucu olmak üzere toplam 4 kişi hayatını kaybetti. Birmingam’daki 3 kişinin Pakistan-Afganistan kökenli Müslüman olduğu ve teravih namazı çıkışı bir arabanın hızlı bir şekilde kendilerine çarpması sonucu hayatlarını kaybettiği bildiriliyor. Buradaki Müslüman toplum, olayı protesto etmek amaçlı toplandı. Ölen kişilerden Harun Jahan’ın babası Tarık Jahan ise herkese “sağduyulu” davranmaya davet ederek, ortamı sakinleştirmeye yönelik açıklamalar yapıyor. Ölen kişilerin cenaze namazlarının yarın Cuma namazından sonra kılınması tahmin ediliyor.


Bu arada, Londra’nın Eltham bölgesinde aşırı sağcı örgüt EDL üyeleriyle polis arasında küçük çapta çatışmaların çıktığı belirtiliyor. EDL örgütünün Norveçli terörist Anders Behring Breivik ile bağlantıları ortaya çıkmıştı. EDL sempatizanları bir önceki gece de siyahi gruplarla çatışmaya girişmişti. Örgüt lideri Stephon Lennon, polisin kendilerini koruyamadığını söyleyerek, “Kendi başımızın çaresine bakacağız” şeklinde ırkçı saldırıları tetikleyebilecek tehlikeli bir söylemde bulunmuştu.


Londra, Manchester, Birmingham ve Liverpool’daki mahkemeler gece boyunca açık kaldı. Polis, ülke genelinde bin 100’ün üzerinde kişinin gözaltına alındığını kaydediyor. Başbakan David Cameron’ın “plastik mermi ve tazyikli su” kullanmayı da içeren acil önlemleri kapsamında 16 bin polis Londra’da, 6 bin polis ise Birmingham’da dün gece görev aldı.


Yaz tatilinde olan meclis bugün acil olarak toplanacak. Burada Başbakan Cameron’un olaylara ilişkin alınacak yeni önlemleri ve saldırılarda zarar görenlere mali destekte bulunma konusunu masaya yatırması bekleniyor.

Öte yandan, yakma ve yağmalamalar sonucu büyük hasar gören semtlerde hummalı bir temizlik çalışması yapılıyor. Söz konusu semtlerdeki iş yerlerinin büyük bir çoğunluğunun cam ve vitrinlerine olası saldırılara karşın tahta plakalar taktırdıkları gözleniyor. Dün de bir önceki gün gibi iş yerlerinin büyük bir kısmı, polisin uyarısı sonucu, mağazalarını çok erken saatlerde kapattı.


Polis tarafından öldürüldüğü sanısıyla olayların çıkmasına sebep olarak gösterilen Mark Duggan’ın cenaze töreninin protestoların ilk olarak başladığı Tottenham’da yapılması bekleniyor.