Saü Biyoloji Bölüm Başkanı Uzun: Acarlar Longozu Kuşlar İçin 5 Yıldızlı Otel

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Yard.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Yard. Doç.Dr. Ali Uzun, Sakarya‘daki Acarlar Longozu‘nda yaptıkları gözlem çalışmasında 39 familyadan 178 kuş türü tespit ettiklerini belirtti. Yard. Doç. Dr. Uzun, "Türkiye‘den geçen iki önemli kuş göç yollarından birinin üzerinde bulunan longoz, kuşlar için 5 yıldızlı otel." dedi.

İğneada Longozu (subasar ormanı)‘ndan sonra Türkiye‘nin ikinci büyük longozu olan olan Sakarya‘daki Acarlar Longozu‘nun korunmasına yönelik çalıştay yapıldı.

Karasu ve Kaynarca ilçe sınırlarında yer alan bin 560 hektar alana sahip Acarlar Longozu, dünyanın tek parça en büyük longozu olma özelliğini taşıyor. Türkiye‘den geçen iki önemli kuş göç yollarından birinin üzerinde bulunan longozda, koruma altına alınan 6 bitki türü ve küresel ölçekte tehlike altında olan su menekşesi yetişiyor. Su menekşesi Türkiye‘de sadece Acarlar Longozu‘nda bulunuyor. Barındırdığı kuş türleri ve bitki örtüsüyle ziyaretçileri kendisine hayran bırakan longozun korunması amacıyla Kaynarca Kaymakamlığı ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliğiyle Acarlar Longozu Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştayın açılışında konuşan Kaynarca Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Acarlar Longozu‘nun Karasu ile Kaynarca ilçelerinin ortak bir tabiat değeri olduğunu söyledi.

Longozun bilimsel olarak yeniden ele alınması ve yöre insanı ile birlikte korunması için bir proje hazırladıklarını kaydeden Emiroğlu, "Projemizi MARKA‘ya gönderdik 500 proje içinde projemiz 12‘inci kabul edildi. Projenin gerçekleşmesi için özel sektöre ihale edeceğiz. Acarlar Longozunun etrafında 10 köy bulunuyor. Longozu besleyen sular ise ilçemiz sınırları içinde bulunuyor. Bu suların temizliği ve korunması önemli." dedi.

"AV YASAK OLDUĞU HALDE AVCILIK YAPILIYOR"

Sakarya Çevre Orman İl Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Osman Demirel ise longozla ilgili sulak alanlar yönetim planı hazırladıklarını belirtti.

Longozun 13 yıldır birinci derecede sit alanı olduğuna dikkat çeken Demirel, şunları söyledi; "Yaban hayatının zenginliği nedeniyle ‘Yaban Hayatını Koruma Sahası‘ olarak korunuyor. Yöredeki ekosistemin korunması için habitatlar, köyü besleyen sular da korunmalıdır. Sahada tarım yapılıyor. Av yasak olduğu halde avcılık yapılmaktadır. Herkes görmek istediği gibi görmektedir. Hâlbuki aslında ekosistemiyle Türkiye‘nin ender turizm alanlarından biri. Su kaynaklarının suya ulaşması için temizlenmesi, yöredeki halkın çevre bilincinin artırılması gerekmektedir. Bölgesel çevre bilinci oluşturulmalıdır. Avcılık longoz yakınlarında kontrollü yapılmalıdır."

Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye Sorumlusu Nilüfer Araç ise longozun bir çok açıdan tehdit altında olduğuna dikkat çekerek, "Ne yazık ki çıkarlarımız ile doğal hayatın korunması çatışabiliyor. Başta plansız yapılaşma geliyor. Diğeri kontrolsüz yol yapımlarıdır. Doğa koruma bilincine sahip olmalıyız." diye konuştu.

"LONGOZ YAPISI İTİBARIYLA KUŞLAR İÇİN 5 YILDIZLI OTEL"

SAÜ Biyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç.Dr. Ali Uzun da bölgedeki kuş türlerinin tespiti için 2001–2003 yılları arasında gözlemleme çalışması yaptıklarını ifade etti.

Bölgede 39 familyadan 178 kuş türünün tespit edildiğini, toplamda ise 73 bin kuş sayıldığını anlatan Uzun, şunları söyledi: "Göçmen ve yerli türler var. Düzenli göç eden leylek gibi ırklar var. Soğuğa göre göç eden, cinsiyete göre göç eden türler var. Türlerin 74‘ü yerli, 49‘u kış göçmeni, 6‘sı da transit geçmektedir. 24 tür nadir görülen türlerdendir. Kara leylek, Sibirya kazı, yılan kartalı, kaya kartalı, alaca baykuş, aralık şahini."

Kuş türleri açısından oldukça önemli bir saha olan longozun ekolojik açıdan çok önemli olduğunu vurgulayan Uzun, "Gününüzde 28 takım kuş yaşıyor. Bunun 20‘si Türkiye‘de yaşıyor. Türkiye genelinin de yüzde 80‘i Acarlar Longozu‘nda yaşıyor. Longoz yapısı itibarıyla kuşlar için 5 yıldızlı otel. Türkiye üzerinden geçen 2 kuş göç yolundan birinin üzerinde. Bu bölge kuşlar açısından son derece önemlidir." ifadesini kullandı.

Bölgedeki tarım faaliyetleri, tavuk çiftlikleri ve avcılığın longozdaki eko sistemi etkilediğini söyleyen Uzun, şöyle konuştu: "Bölgedeki özellikler 30 yıl öncesine göre çok değişmiştir. Bölgede su miktarındaki azalmaya bağlı olarak tehdit artmaktadır. Bölge için serbest bölge düşünülüyordu. Bölgeye haddeleme, termik santral kuruluyor. Karadeniz otobanı buradan geçiyor. Kurulacak termik santral denizden alacağı suyla bölgenin bu haliyle kalmayacağını gösteriyor. Ancak bu bölge dünyadaki yaşamı ayakta tutan alanlardandır."

Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Başkanı Doç. Dr. Barbaros Gönençgil ise longozun Türkiye için önemli bir saha olduğunu belirterek, "Bölge balık türleri açısından 20 sene öncesine göre aynı tür ve çoklukta değil. Göl kenarındaki tarım nedeniyle göle karışan atıklar göl ekosistemini etkilemiş durumda. Tarım ve hayvancılık faaliyetleri önemli bir sorun. Ağaç kesimleri de orman tahribatına neden olmuş. O bölgeye ait olmayan ağaç türlerinin ekilmesi de sorunlardan biri." diye konuştu.